Ердоган: Доста је са доминацијом долара

Поделите:

Председник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да манипулатори валутама покушавају да угрозе јаку и стабилну турску економију, јавља агенција Анадолија.

Турски председник је поручио да је његова земља, упркос свим нападима на њену економију, одлучна да успостави економску независност, са акцентом на независност у сектору одбране.

„Зависност од америчког долара у међународној трговини постаје све већи проблем. Потребно је да постепено окончамо тај монопол долара. То треба урадити једном и за сва времена и то уз помоћ сопствене валуте“, поручио је Ердоган на бизнис форуму у Бишкеку.

Ердоганове поруке упућене су у јеку тензија у односима између Анкаре и Вашингтона до којих је довела претња америчког председника Доналда Трампа да ће увести санкције Турској због судског процеса који се у тој земљи води против америчког пастора оптуженог за тероризам. Трамп је Турској удвостручио царине на челик и алуминијум, што већ неколико седмица доводи до пада вредности турске лире у односу на амерички долар.

sputnik

Поделите:

5 Коментари

 1. kako to misli da izbaci dolar iz upotrebe a da se koristi evrima???????
  pa evro je derivat dolara,jedno bez drugog ne ide jer su u uzročno posledičnoj vezi……
  kad uništiš dolar odmah posle njega pada i evro i obratno..
  ekonomija nije bure baruta da ga odvojiš od ostalih buradi,potpališ i digneš u vazduh……
  to ti je više okean spojeni sudova čiji nivo zavisi od ostalih sudova spojenih na glavni rezervoar…..
  i najmanja promena nivoa tečnosti u jednom sudu automatski uzrokuje i promenu nivoa u drugim povezanim na njega..

  • “Суптилан баланс” :))). Све ѕемлје на планети дужне по 100-тине и 1000-де милијарди ДОЛАРА – па КОМЕ су дужне? Америчком ФЕДу који је картел приватних банкара, који штампају папир без покрића и путем монетарног система окупирају свет. Успут намећу норме да шоњо попут неког Сергеја кошта 150 милиона евра а радник ради за 300 евра. Онај ко неће да се “конектује” на тај “суптилни систем”, њему се шаљу економске убице, па ако не упеју да наговоре и подкупе влас, онда се шаљу “шакали” који дижу револуцију, ако они не успеју онда рокају “томахвцима”. САТАНИСТИ. Одзвониће и њима, само што Ердоган лупа ко максим по дивизији – мало ће му то теже ићи. Што сад не руши руске авионе? Кина и Русија ће да не би дошло до крви на целој планети, мудро и полако, да тај крвави “суптилни систем” глобалног монетраног ропства, полако да “приземље”. Трпе и трпиће штету, али полако га већ “приземљују”. А та сатанска СТОКА из ФЕДа, и њихови одемоњени трговци људским животима и државама са Волстрита ће да добију што заслужују. За светски рат нису спремни, зато ће, вероватно, ити грађански рат у Америци. Он се већ води медијски и по судовима, политички, али пртопиће се у нешто веће. Него, заХебо их Путин са “Сарматоим” којег зову САТАНА, са “кинџалом” и осталим….као што сам рече пред думом кад је приказивао: “Наше оруђје за њих научна фантастика…удара као метеор….нећечо се двоумити да га употребимо”! Дакле, и то је потребно да се обузда “суптилни ситем”….сатанисти, сатанисти и опет сатанисти.

   • Узгред једна чињеница тог “суптилног” ситема: Само најава НОВИХ санкција срушила је руску рубљу за 10% за 3-4 дана, а Русија има 25%ресурса планета. Док је долар обичан папир без покрића. Е, треба изаћи из тога. решење није “сармат” и рат, треба се ослободити целог “крвотока”. Свет је данас као човек са затрованом крвљу, монетарни доларски ситем без покрича у васништву неколико САТАНИСТА. Што је делом захвљујучи глупом Горбачову.

    • Стање је толико опасно да је светска економија ПСИХОЛОГИЈА, али тако што су неколицина банкара америчког ФЕДа психијатри, и они одрћују и офрмулишу и симтоме и дијагнозе. Јаедан твит Трампа руши турску лиру 40%….то показује лудило у које су гурнули свет за ради својих сатанских интереса. Њима паре не требају, њихове су паре, они су власници. Питање је ШТА им треба, ЗАШТО то раде кад све имају? Па ђавоимани сатанисти, умоболни мрзитељи поробљавају човека и стимучишу све видове сатанизма – сатанисти. Њихова моћ показује да то има онтолошке димензије, јер блага сва имају, не раде добро значи да им није мотив Бог и добро а ни само благо, па шта је мотив? ЗЛО И САТАНИЗАМ! То су слуге живог ђавола, крвници који пију зној и крви по целој планети, сузе, туге, милијарде људи срада због њих. Неко у крви, неко у фабрици, неко овако и онако….сатанисти и умоболници.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here