Ердоган: Европски фашизам удара на муслимане, тако Европа припрема свој крај

Поделите:

„ОТВАРАЊЕМ фронта против муслимана Европа је почела припреме за свој крај“, оценио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган за време наступа у граду Кајсери.

Био је то његов директан коментар поводом операције немачке полиције у џамији Мевлана у Берлину – усред муслиманске молитве.

Како је објавио турски лист „Сабах“, око 150 полицајаца у чизмама газило је преко молитвених простирки“.

Ердоган је то назвао „нападом на права муслимана грађана Европе“. Па у наставку рекао:

„То је европски фашизам који је ушао у нову фазу. Ако се они (земље Европе) тога не ослободе што пре – та болест уништити Европу изнутра“.

Ердоган је и јавно посаветовао француском колеги Емануелу Макрона да „лечи психу“.

Учинио је то поводом Макронових речи о „просвећеном исламу“.

Макрон је обећао да ће 9. децембра бпредставити закон који ће јачати „републичке вредности“.

Истовремено је открио да ће са Саветом муслимана Француске покушати да створи организацију која ће ислам у његовој земљи претварати у „просвећени ислам“.

Још је додао: „Ислам је неопходно ослободити од страног утицаја и ојачати контролу над финансирањем џамија“.

Ердоган му је после овога из Кајсерија поручио: „Шта није у реду са Макроном и његовим односом према исламу и муслиманима? Чињеница да се шеф државе на овај начин односи према милионима муслимана у својој земљи – пре свега значи губитак контроле ума. Он треба да излечи своју психу“.

Ердоган сумњичи Макрона да жели да створи „тоталитарни антиисламски систем“.

Ердоган истовремено не крије да има „посебне односе“ са Владимиром Путином. А и руски лидер њега издваја.

Обраћајући се присутнима у Дискусионом клубу „Владај“, прво је рекао да се ставови двеју земаља „често разилазе“, али и одмах нагласио да Москва и Анкараувек могу постићи споразум:

„Без обзира на то колико тврд став председника Ердогана може да изгледа, знам да је флексибилан. Са њим се може наћи заједнички језик. Он држи реч и поуздан је партнер. Знам и да је Турска заинтересована за наставак сарадње са Русијом. Председник Ердоган води независну спољну политику. Упркос свим притисцима, реализовали смо пројекат Турски за прилично кратко време. А Европа није у стању да покаже ни елементарну независност и суверенитет да би довршила апсолутно користан пројекат Северни ток 2.“

Путин је још додао:

„Турска је одлучила да јој је потребан савремени систем ПВО, а најбољи систем на свету данас је С-400. То је рекао и купио С-400. Са таквим партнером није само пријатно, са таквим партнером је поуздано радити“.

veosrpskoj.com

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here