Ердоган избацује теорију еволуције из средњих школа

Поделите:

Турска је спремна да из програма средњих школа избаци Дарвинову теорију еволуције – “како би сачувала локалне и националне вредности”.

Kако пише Раша тудеј, Турска ће тиме постати друга предоминантно муслиманска земља која је донела такву одлуку, после Саудијске Арабије.

Турски наставници тврде да је Дарвинова теорија исувише комплексна за тинејџере и да би требало да сачекају до факултета како би могли да се суоче са таквим секуларним научним дискурсом.

Одлука би требало да ступи на снагу од 2019. године.

“Избацили смо контроверзне предмете за ученике који су у доби у којој не могу да разумеју проблематику”, рекао је функционер Министарства образовања Алпасан Дурмуш.

Према његовим речима, избацивањем Дарвинове теорије снагу ће добити “локалне и националне вредности турског друштва, а ту одлуку је подржао и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Дурмуш је додао и да часови религије и морала, који ће бити уведени као обавезни, не треба да буду у програму ђака првог, петог и деветог разреда, уколико сами не изаберу.

У коментарима на овакву одлуку Министарства образовања наводи се да је то последица жеље власти да смањи утицај секуларизма који је увео оснивач модерне турске државе Kемал Ататурк.

Групација оних који се противе Дарвиновој теорији тврди да је она “у тоталној супротности са исламским учењима”, док се на другој страни говори о потпуном прихватању или делимичном, уз налажење веза са исламским теоријама.

 

 

Б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here