ЕРДОГАН: Изборне власти треба да пониште резултате локалних избора у Истанбулу

Поделите:

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган оценио је да изборне власти треба да пониште резултате локалних избора у Истанбулу према којима је победио кандидат опозиције, указујући на нелегитимност гласања због бројних нерегуларности, преносе данас турски медији.

Ердоган је рекао да су наводне нерегуларности установиле колеге из његове партије што баца сенку на изборе као и да би то требало да доведе до поништења избора ако је приступ искрен, пренели су провладини дневници Сабах и Хуријет.

Он је рекао да ће његова партија АKП наставити да улаже жалбе док изборна комисија не донесе коначну одлуку.

Ердоганова партија јуче најавила да ће тражити одржавање нових избора у Истанбулу.

Према привременим резултатима локалних избора одржаних 31. марта у Турској, Ердоганова партија изгубила је у Анкари и Истанбул, два велика града која су 25 година била под контролом АKП и њених исламистичких претходника.

Ердоган је одбио да призна пораз у Истанбулу и рекао да је тамо било масовних нерегуларности, које су, по њему, биле организоване.

АKП наводи да је на гласачким местима смањен број гласова који је добио њихов кандидат и да су намештени подаци слати изборним властима. Такође тврди да је у једном кварту Бујукчекмеџеу више хиљада људи непрописно уписано у изборни списак.

Председникова партија је од прошле недеље уложила више жалби изборној комисији који су довели до делимичног поновног пребројавања гласова, углавном око 300.000 гласачких листича проглашених неважећим на дан избора.

Иако је то поновно пребројавање при крају кандидат опозиције Екрем Имамоглу је синоћ изјавио да има предност од 14.000 гласова над противником из АKП-а, бившим премијером Биналијем Јилдиримом

Експрес

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here