Ердоган: „Једина ствар којој Макрон и други теже кроз ове своје акције је наметнути колонијалну власт у региону. Ово није тежња Анкаре. “

Поделите:

Реџеп Ердоган осврнуо се на турске акције у региону Источног Медитерана и у свом обраћању напао је Грчку.

Штавише, рекао је да је ескалација тензија последица грчких акција и да ће о том питању разговарати са немачком канцеларком Ангелом Меркел и председником Европског савета Шарлом Мишелом.

Он је додао: „После „ паузе“ од 86 година отворили смо је (Аја Софију) као џамију. Био је то дечји сан, који ће користити нацији и човечанству.” Поред тога, рекао је да ће Орук Реис наставити сеизмолошке претраге до 23. августа.

Истовремено, став Грчке у егејском и медитеранском подручју оценио је „злобним“. Нагласио је: “тврдње Атине о острву Кастелоризо, које је само 2 км од турске обале и 580 км од копнене Грчке, показују недостатак здравог разума.”

Током свог говора, турски председник је због јучерашње интервенције вербално напао и свог француског колегу Емануела Макрона, у којем је позвао Турску да заустави своје једностране акције.

„Једина ствар којој Макрон и други теже кроз ове своје акције је наметнути колонијалну власт у региону. Ово није тежња Анкаре.”

За Видовдан превео Угрин Поповић

orthodoxtimes.com

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here