Ердоган осудио „претерану” употребу силе израелске полиције

Поделите:

АНКАРА – Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган осудио је употребу силе израелских снага безбедности и окарактерисао је као „претерану” услед сукоба на Храмовој гори у Јерусалиму.

„Осуђујем инсистирање Израела на свом положају упркос свим упозорењима … и претерану употребу силе израелских снага над нашом браћом која су се у петак окупила на молитви”, изјавио је Ердоган, преноси АФП.

Како наводи агенција, у јучерашњим сукобима погинула су три Палестинца, а на Западној обали 19-годишњи Палестинац је избо три Израелца, након чега је упуцан.

Ердоган је навео да је говорио као актуелни председавајући Самита Организације исламске сарадње (ОИЦ) којом тренутно председава Турска. Како је претходно пренео АП, израелска полиција јуче се сукобила у Јерусалиму са Палестинцима који су, у знак протеста, организовали муслиманску молитву испред великог светилишта на Храмовној гори, које походе и Јевреји и Муслимани.

Полиција је, како је агенција известила, бацала шок-бомбе како би растерала демонстранте окупљене у кварту Рас ал Амуд, у источном делу града, а камера је забележила сцену када полицајац шутира човека који клечи на простирци.

Израелска полиција је навела да су Палестинци бацали камење на њу након што се на стотине њих окупило на молитви.

Протест је покренут након што су израелске власти поставиле детекторе за метал на капији светилишта пошто су ту палестински нападачи прошле недеље убили два израелска полицајца.

Палестинске муслиманске верске вође тврде да су ови детектори покушај Израела да прошири контролу над светим местом, а Израел одбија те тврдње и наводи да је сврха уређаја да спрече даље нападе.

АП је навео да су спорадични сукоби избили и у другим деловима Јерусалима.

Један од муслиманских имама Мохамед Хусеин који је предводио вернике у протесту на улицама, поручио је уочи избијања сукоба окупљеним муслиманским верницима да ће ово бити дуго одмеравање воље, навела је агенција. (Танјуг)

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here