Ердоган повукао војнике са НАТО вежбе, Столтенберг се извинио због инцидента

Поделите:

Турска је повукла својих 40 војника са војне НАТО вежбе у Норвешкој, јер су наводно Мустафа Кемал Ататурк и председник Реџеп Тајип Ердоган били “приказани као непријатељи”. Генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг извинио се “због увреде на вежби”.

Ердоган тврди да су његово и Ататурково име стављена на “табелу листе непријатеља” током НАТО вежби.

Истакао је да је лично наложио неодложно повлачење турских војника чак и ако “имена буду уклоњена”, пренео је АП.

Ердоган је потом рекао о НАТО-у: “Не може бити таквог пакта, такве алијансе.”

Након неколико часова од објављивања вести о повлачењу, стигло је извињење из Алијансе.

“Извињавам се због увреде”, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг у саопштењу наводећи да је инцидент резултат “потеза појединца” и да не одражава став Алијансе, преноси АП.

Поменути појединац за кога се каже да је цивил по уговору из Норвешке, а не службеник НАТО-а, удаљен је са вежби и у току је истрага о инциденту, додао је Столтенберг.

“На норвешким властима је да одлуче о дисциплинском поступку. Турска је цењени савезник НАТО-а која даје важан допринос заједничкој безбедности”, додао је шеф Алијансе.

 

Танјуг

Поделите:

2 Коментари

  1. Opet su testirali Erdogana ali (izgleda) da se (ovog puta) zajebali, “prekipelo” je i njemu, nije to kao oboriti ruski borbeni avion pa zbog toga morao pred Putinom “na sve četri” i ljubi tlo.

  2. Hm,hmm…Turska,je dugo cekala, Broz je tu radnju odavno izveo,prethodno,uzevsi vojno naoruzanje od NATO,deo iz fonda,Korejskog rata,da ga ne vozaju nazad u Ameriku..uz pemu ” a sad adio”.Grci su,bolje prosli,Onazis je dobio brodove-tankere,i velike transporte nefte,kao zahvalnost,dobio je i udovicu Dzona Kenedija, Zaklinu.Nije ni Nijarhos lose prosao,veciti rivali ” konkurenti”.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here