Ердоган позвао муслимане широм света да заштите Јерусалим

Поделите:

Председник Турске Тајип Реџеп Ердоган је данас из Анкаре позвао муслимане из целог света да “посете” и да “заштите” Јеруслим због мера Израела код светилишта.

“Желео бих да апелујем на моје грађане и муслимане широм света да сви они који су у могућности посете Јерусалим и џамију Ал-Акса. Дођите и сви заједно заштитите Јерусалим”, рекао је Ердоган поводом смртоносног насиља у петак, када је Израерл завео нове мере безбедности на улазу у светилиште где је џамија Ал-Акса.

Он је у понедејак оценио да Израел безбедносним мерама на светом месту у Јерусалиму не наноси штету само себи, већ читавом региону, додавши да Турска неће дозволити да се газе исламске свете вредности.

“Под изговором борбе против тероризма, ради се о покушају да се муслиманима узме џамија Ал-Акса”, рекао је председник Турске посланицима своје владајуће исламске странке АKП на састанку у Парламенту.

По повратку из посете земљама Залива, Ердоган је у изјави новинарима оптужио Израел да је погрешно просудио јер је изједначио муслимане са терористима.

“Позивамо Израел да делује у складу са законом и људским вредностима. Kорацима које предузима Израел иде ка грешци и ка изолацији”, упозорио је турски председник.

Он је и раније критиковао мере Израела заведене у светилиту пошто су 14. јула три израелска Арпина убила два израелска полицајца.

Израелска полиција је данас на основу одлуке владе уклонила детекторе за метал, али су муслимански лидери апеловали на вернике да и даље не улазе у џамију док не размотре нове мере обезбеђења које је Израел најавио.

 

 

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here