ЕУ ћути на отимање српске имовине и повампирење усташтва у Хрватској

Поделите:

Предложио је да Србија формира Министарство за Србе у региону које би се бавило њиховим положајем, имовинским правима, како физичких тако и правних лица

Само уз подршку државе могу да буду ријешени проблеми систематског отимања српске имовине у Хрватској, чије правосуђе је етнички мотивисано, изјавио је предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, након одлуке Хрватске да у закуп на 30 година да одмаралишта српских фирми на Јадрану.

Линта је, за Радио Београд, оцијенио да Хрватска неће искрени дијалог о враћању српске имовине, да се сједне за сто и нађе рјешење у разумном року.

Каже да у Хрватској није могуће правним путем остварити људска, имовинска, стечена и свака друга права јер је хрватско правосуђе етнички мотивисано са циљем цементирања етничког чишћења пола милиона Срба и легализације отимања имовине.

Линта подсјећа да је проблем настао у љето 1991. године када је хрватска влада донијела уредбу о одузимању имовине српских правних субјеката, и када почиње процес давања те имовине моћним члановима ХДЗ-а.

Загреб то ради 20 година на основу апсурдне тезе о агресији на Хрватску, која значи да се имовина агресорима не враћа, већ се мора одузети, истиче Линта.

Миодраг Линта
Миодраг Линта

Напомиње да је проблем што је то политичко, а не правно питање, и указује на случајеве фирми које су прошле све судске инстанце у Хрватској и затим очекивале да ће им суд у Стразбуру вратити имовину.

Међутим, тај суд уопште није хтио да разматра тужбу јер, како су рекли, не постоји билатерални споразум Србије и Хрватске за спровођење Анекса Г Бечког споразума о сукцесији.

Тиме је, сматра Линта, суд заузео политички став хрватске државе.

Предложио је да Србија формира Министарство за Србе у региону које би се бавило њиховим положајем, имовинским правима, како физичких тако и правних лица.

Сматра да је Србија од 2001. до 2011. године пропустила прилику да интернационализује питање српске имовине.

Необјашњиво је ћутање европских институција на кршење права Срба у Хрватској, отимање српске имовине и рехабилитацију усташтва, закључио је Линта.

ИН4С

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here