ЕУ да спречи самовољу власти у Приштини

Поделите:

Канцеларија за Косово и Метохију апеловала је данас на Европску унију да спречи власти у Приштини да континуирано самовољно и једнострано крше примене Споразума о посетама српских званичника, а поводом информација да је министру Александру Вулину „забрањен“ боравак у јужној покрајини.
У саопштењу Канцеларије за КиМ се наводи да овде у питању ускраћивање елементарних људских права и слобода грађанима Србије на територији Аутономне Покрајине Косово и Метохија.

“Позивати се на непостојећи преседан, како би се званичницима Републике Србије онемогћио боравак на Косову и Метохији, јесте још један у низу поступака којима Приштина отворено поручује да не жели дијалог и да тамошње привремене институције самоуправе не обавезују аранжмани договорени у Бриселу”, наводи се у саопштењу.

Указује се да је позивање на пример Атифете Јахјаге и њене нереализоване посете Београду као изговор за овако неодговорно и нецивилизацијско поступање најблаже речено непристојно, јер грађанки Јахјаги ниједног тренутка није било ускраћено право да борави у централној Србији.
“Приштина је очигледно одлучила да током предизборне кампање на Косову и Метохији тренира изолационизам по рецепту Енвера Хоџе, а Европска унија, која је гарант примене договореног у бриселском дијалогу и која се стара о владавини права на Косову и Метохији, требало би да одлучно реагује на покушај оживљавања таквих архаичних и превазиђених идеолошких и друштвених модела”, поручују из Канцеларије за КиМ.

У саопштењу се подсећа још једном да, за разлику од Београда, који слободу кретања гарантује свим грађанима и грађанкама са територије АП Косово и Метохија, Приштина једнострано и без икаквог основа то право ускраћује великом броју људи, јер не признаје личне карте издате од стране измештених полицијских управа са КиМ, пасоше Србије са ознаком Координационе управе за КиМ Министарства унутрашњих послова Србије, као ни српске возачке дозволе грађана који живе на Косову и Метохији.

Такође подсећа се да је у протеклих неколико месеци било неколико ничим оправданих и образложених одлука да се високим званичницима Србије онемогући посета нашој јужној покрајини, на шта Београд није реаговао потезима који би били у нескладу са нашим доследним опредељењем за дијалог и цивилизовано решавање несугласица.

Танјуг

Поделите:

1 коментар

  1. “…arhaicnih i prevazidjenih ideoloskih i drustvenih modela.” Sta li je “recnik”!?Uceno! E!, mudri ovi, skolovani…, govori, eno!, srpski seljak; od goleme mudrosti sami sebe ne razumiju, sto je dobro- ni drugi ih ne razumiju, stete biti nece. A kada se jos upotrebi p o t p o r n o TREBATI, pa jos u zapovjednu! obliku t r e b a l o, pa i ovo, radi osmisljene takticnosti, omeksano sa
    “bi”, uz prethodno “odlucno da” i isto utvrdjeno radnjom ” reaguje”- e, pa ima da nema, makar plata ima…; a seljak ce: orati je, platiti se mora!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here