ЕУ: Каталонија је унутрашње питање Шпаније

Поделите:

Председник Европског савета Доналд Туск каже да нема места за интервенцију ЕУ када је реч о ситуацији у Каталонији.

Туск је поновио да је то унутрашње питање Шпаније и да о томе не очекује формалне разговоре унутар ЕУ.

„Не може да се сакрије чињеница да је ситуација у Шпанији забрињавајућа. Али позиција институција и земаља-чланица ЕУ је јасна. Нема места за било какву медијацију или међународне иницијативе и акције“, изјавио је Туск током првог дана самита лидера ЕУ у Бриселу.

Он је нагласио да питање односа Шпаније и Каталоније није на агенди ЕУ, наводећи да свако има своју „емоцију, мишљење или процену“ ситуације, али да формално ту „нема места за интервенцију ЕУ“.

Председник Европског савета је рекао да су се европски лидери током првог дана самита у Бриселу договорили да помогну Италији у решавању питања миграција на Централно-медитеранској рути.

„Имамо реалне шансе да затворимо Централно-медитеранску руту. Зато смо одлучили да земље-чланице обезбеде довољна средства за Северну Африку, а Европска комисија да осигура уклањање канала намењених нелегалној миграцији. Очекујемо конкретне резултате у наредних пар недеља“, поручио је Туск.

Он је додао да се на самиту у Бриселу разговара о тзв. „лидерској агенди“ која се односи на начине за напредак у кључним областима, као што су миграције и безбедност, док се истовремено задржава јединство унутар ЕУ.

„Док сам ја овде, бићу чувар европског јединства. То није само моја формална улога председника Европског савета, већ изнад свега моје уверење. Јединство је наша најважнија снага“, закључио је Туска.

Лидери 28 земаља-чланица ЕУ током радне вечере у Бриселу разговарају о спољној политици, ситуацији у Северној Кореји, Ирану и Турској.

Британска премијерка Тереза Меј европске лидере ће обавестити о корацима у процесу раздруживања Велике Британије и ЕУ.

Самит ЕУ се завршава сутра.

 

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here