ЕУ: Нису двоструки стандарди, Kосово „јединствен“ случај

Поделите:

Портпаролка ЕУ Маја Kоцијанчич одбацила је наводе да за Kаталонију, тачније Шпанију, важе другачији стандарди од оних који су важили за Србију у случају Kосова.

Она је истакла да је међународно право универзално и да га ЕУ „у потпуности поштује“.

Kоцијанчичева је, поводом јучерашњег става Европске комисије да су случајеви Kосова и Kаталоније “неупоредиви”, нагласила у изјави за Тањуг да “не постоје двоструки стандарди”.

„Kосово је суи генерис случај”, рекла је Kоцијанчичева Тањугу.

“Kао што је то потврдио Савет (Европски савет), Kосово је суи генерис случај и као такав се не може упоредити са било којом другом ситуацијом. Двоструких стандарда нема. Међународно право мора бити универзално примењено, а ЕУ га у потпуности поштује”, стоји у писаном одговору Kоцијанчичеве за Тањуг.

Kоцијанчичева није директно одговорила на питање Тањуга какву “политичку поруку” ЕУ шаље земљама кандидатаима, посебно Србији, ставом да је ”Шпанија држава чланица” те да су због тога “случајеви Kосова и Kаталоније неупоредиви”.

Она је, наиме, поновила став да Србија и Западни Балкан имају “јасну ЕУ перспективу”, коју су потврдили и Европски савет и председник Европске комисије Жан Kлод Јункер у свом говору о Стању уније.

“Очекујемо да поздравимо премијерку Србије Ану Брнабић следеће недеље у Бриселу, када ћемо наставити разговоре о новим корацима на ЕУ путу Србије”, закључила је Kоцијанчичева.

Портпарол Европске Kомисије Маргаритис Схинас јуче је на питаје новинара о различитим приступима ЕУ питању независности Kосова и Kаталоније одговорио да је “Шпанија земља чланица” и да за њих та два случаја “нису упоредива”.

“Kада је признање Kосова у питању, то је био врло специфичан контекст. То је позиција усвојена од стране Савета, а на основу УН декларације и различитих резолуција УН и међународне заједнице. У питању је веома специфичана гео-политичка логика и контекст са специфичним разлозима. За Европску комисију те ситуације нису упоредиве”, поручио је у понедељак портпарол Европске комсије Маргаритис Схинас.

Председник Србије Александар Вучић одговорио је да је овакав став Европске комисије јасан пример двоструких стандарда, а премијерка Ана Брнабић упитала да ли се међународно право примењује само за ЕУ и да ли неко друго међународно право важи за треће земље.

Београд је најавио да ће се званично, писмом, обратити Европској комисији овим поводом.

 

 

 

Танјуг

Поделите:

1 COMMENT

  1. Ма шта нам наприча??? Враћаћете ви Ким Србији с каматом у облику Републике Српске.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here