ЕУ: Нису двоструки стандарди, већ је Косово јединствен случај

Поделите:

Портпаролка Европске уније Маја Коцијанчич одбацила је наводе да за Каталонију, тачније Шпанију, важе другачији стандарди од оних који су важили за Србију у случају Косова, и истакла да је међународно право универзално и да га ЕУ „у потпуности поштује“.

Коцијанчичева је, поводом јучерашњег става Европске комисије да су случајеви Косова и Каталоније „неупоредиви“, нагласила у изјави за Танјуг да „не постоје двоструки стандарди“.

„Косово је јединствен случај“, рекла је Коцијанчичева.

„Као што је то потврдио Савет (Европски савет), Косово је јединствен случај, и као такав се не може поредити са било којом другом ситуацијом. Двоструких стандарда нема. Међународно право мора да буде универзално примењено, а ЕУ га у потпуности поштује“, стоји у писаном одговору Коцијанчичеве.

Она није директно одговорила на питање какву „политичку поруку“ ЕУ шаље земљама-кандидатима, посебно Србији, ставом да је „Шпанија држава-чланица“ те да су због тога „случајеви Косова и Каталоније неупоредиви“.

Она је, наиме, поновила став да Србија и Западни Балкан имају „јасну ЕУ перспективу“, коју су потврдили и Европски савет и председник Европске комисије Жан-Клод Јункер у свом говору о стању Уније.

„Очекујемо да поздравимо премијерку Србије Ану Брнабић следеће недеље у Бриселу, када ћемо наставити разговоре о новим корацима на ЕУ путу Србије“, закључила је Коцијанчичева.

Поделите:

11 Коментари

  1. Hm,hmm…a,mi,neki,ocekujemo,da kao Golda Meir,pocne,energicno sprovodjenje,rezolucije 1244.. I po okoncanju istog, donese,novi krivicni zakon za secesije,sabotiranje,diverzije,fasizam..strog ! kopiju,radimjednakosti,poskati Nenadu Canku, a Seselja,zaduziti za sprovodjenje.

  2. Hm,hmm..zalosno je,da si ponos i dika portala..
    Siptari,su,obnarodovali,da se spremaju i idu na Sremski front,krenuli su,i u jednom momentu ” nalevo krug”..isto vremeno,primeceni su i neki pokreti, u okolini Kosmaja,izdvojeno je nesto boraca sa fronta,i poslano tamo,zaveli su red..medju cetnicima.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here