EU: Nisu dvostruki standardi, već je Kosovo jedinstven slučaj

Podelite:

Portparolka Evropske unije Maja Kocijančič odbacila je navode da za Kataloniju, tačnije Španiju, važe drugačiji standardi od onih koji su važili za Srbiju u slučaju Kosova, i istakla da je međunarodno pravo univerzalno i da ga EU „u potpunosti poštuje“.

Kocijančičeva je, povodom jučerašnjeg stava Evropske komisije da su slučajevi Kosova i Katalonije „neuporedivi“, naglasila u izjavi za Tanjug da „ne postoje dvostruki standardi“.

„Kosovo je jedinstven slučaj“, rekla je Kocijančičeva.

„Kao što je to potvrdio Savet (Evropski savet), Kosovo je jedinstven slučaj, i kao takav se ne može porediti sa bilo kojom drugom situacijom. Dvostrukih standarda nema. Međunarodno pravo mora da bude univerzalno primenjeno, a EU ga u potpunosti poštuje“, stoji u pisanom odgovoru Kocijančičeve.

Ona nije direktno odgovorila na pitanje kakvu „političku poruku“ EU šalje zemljama-kandidatima, posebno Srbiji, stavom da je „Španija država-članica“ te da su zbog toga „slučajevi Kosova i Katalonije neuporedivi“.

Ona je, naime, ponovila stav da Srbija i Zapadni Balkan imaju „jasnu EU perspektivu“, koju su potvrdili i Evropski savet i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u svom govoru o stanju Unije.

„Očekujemo da pozdravimo premijerku Srbije Anu Brnabić sledeće nedelje u Briselu, kada ćemo nastaviti razgovore o novim koracima na EU putu Srbije“, zaključila je Kocijančičeva.

Podelite:

11 Komentari

  1. Hm,hmm…a,mi,neki,ocekujemo,da kao Golda Meir,pocne,energicno sprovodjenje,rezolucije 1244.. I po okoncanju istog, donese,novi krivicni zakon za secesije,sabotiranje,diverzije,fasizam..strog ! kopiju,radimjednakosti,poskati Nenadu Canku, a Seselja,zaduziti za sprovodjenje.

  2. Hm,hmm..zalosno je,da si ponos i dika portala..
    Siptari,su,obnarodovali,da se spremaju i idu na Sremski front,krenuli su,i u jednom momentu ” nalevo krug”..isto vremeno,primeceni su i neki pokreti, u okolini Kosmaja,izdvojeno je nesto boraca sa fronta,i poslano tamo,zaveli su red..medju cetnicima.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here