ЕУ одлаже „брегзит“ до фебруара 2020?

Поделите:

Европска унија ће одложити „брегзит“ до фебруара 2020. године ако британски премијер Борис Џонсон следеће седмице у парламенту не добије подршку за свој договор, пише британски „Тајмс“.

Одлагање би било променљивог карактера, што значи да Британци могу да изађу из ЕУ и раније у новембру, децембру или јануару, зависно од тога када би договор био ратификован.

Такође се наводи да европске земље неће донети одлуку о потенцијалном одлагању док не процене да ли ће споразум проћи у уторак у британском парламенту.

У случају да Џонсон западне у озбиљне проблеме или посланици инсистирају на другом референдуму, онда ће земље ЕУ предвођене Немачком тражити дуже одлагање, могуће до јуна наредне године.

Председник Европског савета Доналд Туск потврдио је да је добио захтев за одлагање „брегзита“ и рекао да ће се о одговору консултовати с владама држава-чланица, пренео је Танјуг.

Британски премијер је затражио одлагање „брегзита“ пошто је парламент у Лондону усвојио закон којим се то од њега тражи, али је уз писмо Бриселу навео да он то лично не жели.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here