ЕУ парламент уводи цензуру интернета!

Поделите:

Важно обавештење за све наше клијенте који су у Европској унији. У среду, 12. септембра 2018. Европски парламент је одобрио три предлога који се могу сматрати контраверзним по питању приватности и слободе мишљења. Сва три предлога су под Цопyригхт директивом за коју се сматра да припрема подлогу за масовно и аутоматизовано цензурисање интернета које погађа чак и текстуалне поруке као што су Фацебоок објаве, тwиттове, али и аудио и видео материјал, софтвер и све што може да буде предмет цопyригхта.

Ево која су то три предлога која су за сада прошла пред Европским парламентом:

Члан 13: Copyright Upload Filteri

Већина платформи мораће да усвоји и имплементира цопyригхт филтере који прегледају све што се објављује и филтрирају (цензуришу) све за шта се закључи да је могући цопyригхт прекршај. Ово захтева да платформе проактивно сарађују са држаоцима права док контролишу шта се подиже на сајтове. Тако би истовремено могли да спрече постављање садржаја од стране корисника који немају права на то.

Једноставан пример за ово су Yоутубе и Фацебоок који ће морати да спрече своје кориснике да поставе било који материјал за који немају лиценцу.

Члан 11: Линковање вести на више од једне речи
Линковање вести на више од једне речи у тексту је забрањено осим уколико не радите то на сервису који је купио лиценцу од сајта са вестима према којем линкујете. Новински сајтови моћи ће да наплате било који део који може бити цитиран или могу одбити да наплате и на тај начин онемогуће цитирање ради линковања према том новинском сајту. Тако ће новински сајтови моћи да бирају коме ће омогућити да цитира ради критике или указивања на вест.

На пример, овај члан омогућава новинским сајтовима и кућама да зараде од великих играча као што је Гоогле а за све линкове које Гоогле поставља и упућује на новинске приче (као што се ради у Гоогле Новинарници).

Члан 12а: Нема више материјала са спортских мечева
Нико више неће моћи да дели своје фотографије и видео снимке са спортских мечева. Ово право имаће само организатори мечева који ће моћи да постављају било коју врсту материјала са догађаја које организују. Ово забрана укључује и селфије или кратке видео снимке занимљивих делова утакмице што су материјали које људи најчешће деле.

Укратко, ово значи да посетилац мора бити посетилац и може да ради управо оно за шта је платио – да дође, седне на своје седиште под редним бројем и по завршетку догађаја напусти стадион или арену.

Ево и шта је Европски парламент одбио
ЕУ је одбила олакшицу која би омогућила фотографима да не брину уколико у позадини слике ухвате детаљ који је подложан цопyригхт расправи. На пример, дизајн принта гардеробе људи на сликама, детаљи реклама на билбордима и аутобусима, па чак и специфичне фасаде где су неке панентиране од стране архитекте који их је осмислио.

Такође, ЕУ је одбила предлог за могућност изузимања садржаја које су генерисали корисници на неком сајту – усер-генератед цонтент. Ово значи да уколико неки корисник искористи део или „исечак“ неког рада који је предмет цопyригхт-а, а ради критике, увида, илустрације или карикатуре, ово неће бити изузето од одговорности сајта само зато што је неки од корисника то употребио.

Kоначна одлука почетком 2019. године
Kоначно гласање завршило се са 438 гласова за и 226 против. У многих круговима већ се увелико воде расправе о томе колико ће драстично ове мере изменити интернет. Међутим, за све ово биће потребно да прође и још једно коначно гласање у јануару 2019. године. Kако сада ствари стоје, највероватније је да се ништа неће променити и ове директиве ће ступити на снагу.

Адриахост

Поделите:

1 коментар

  1. EU protiv reklama…..
    nije to tako loše kao što na prvi pogled izgleda jer većina reklama su podsvesne intuitivne poruke..
    dobra inicijativa ali pitanje je kako će korporacije koje zavise od podsvesni reklama dozvoliti virtuelnoj realnosti da utiče na pravu realnost,novac koji im se sliva od lakoverni konzumenata???????????

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here