EU traži oslobađanje privedenih demonstranata u Rusiji

Podelite:

Evropska unija ocenila je da privođenje demonstranata u Rusiji predstavlja ugrožavanje osnovnih sloboda i pozvala ruske vlasti da odmah oslobode pritvorene.

“Privođenje više od hiljadu demonstranata i nasilje ruskih vlasti prema njima širom zemlje danas ugrožava osnovne slobode izražavanja i okupljenja u Ruskoj Federaciji”, navela je u saopštenju portparolka EU Maja Kocijančič.

Privođenje novinara, kako je dodala, takođe ugrožava slobodu medija.

EU navodi da su ta osnovna prava zagarantovana ruskim ustavom i da očekuje da njihovo poštovanje.

“Čak iako neki od demonstranata nisu imali dozvolu za lokaciju gde su se okupili, to ne može da opravda brutalnost policije i masovna hapšenja”, navodi se u saopštenju.

Evropska unija, kako se dodaje, očekuje od ruskih vlasti da potpuno poštuju međunarodne obaveze Rusije, uključujući one u Savetu Evrope i OEBS, da poštuje ta prava i bez odlaganja oslobodi mirne demonstrante i novinare.

Zapadne novinske agencije prenele su da je ruska policija zadržala u pritvoru oko 1.600 ljudi širom zemlje tokom protesta protiv predsednika Vladimira Putina. Tas s je javio da je u Moskvi i Sankt Peterburgu privedeno oko 500 demonstranata.

Tanjug

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here