Ево како је избегнут нуклеарни удар на блиском истоку

Поделите:

Пред сам почетак Шестодневног рата, прије пола стољећа, израелски знанственици завршавали су атомску бомбу коју је тамошња војска планирала детонирати на једној од планина на Синају у случају да Израел почне губити рат, објавио је New York Times.

Тајни план био је назван ‘Самсон’, а циљ је био застрашити Египат и сусједне арапске државе – Сирију, Ирак и Јордан – те испровоцирати мировне преговоре. ‘То је била задња тајна рата 1967. године’, рекао је др. Авнер Цохен, један од водећих повјесничара израелског нуклеарног програма.

Израел је на крају побиједио Египат, Јордан и Сирију толико брзо да није било никакве потребе за кориштењем нуклеарне бомбе, а израелски нуклеарни програм остао је тајна коју та држава ни данас јавно не признаје.

Детаље плана ‘Самсон’ Цохену је открио Itzhak Yaakov, умировљени бригадни генерал израелске војске који је у доба Шестодневног рата био задужен за надгледање развоја оружја. Yааков, који је преминуо 2013., завршио је и на суду због својих разговора с израелским новинаром о нуклеарном програму.

Yааков је водио тим командоса чија би задаћа била поставити бомбу на планину двадесетак километара далеко од египатског војног комплекса Абу Агеила на Синају. План је био послати мали одред падобранаца који би привукао пажњу египатске војске у пустињском подручју, док би тим командоса припремио бомбу.

Тим би био превезен у два хеликоптера, који би поставили бомбу и потом успоставили заповједно мјесто у неком кањону. Да су добили наредбу за детонацију, бљесак и нуклеарна ‘гљива’ били би видљиви из цијелог Синаја, а можда и до Каира.

Yааков је био у хеликоптеру који је провео извиђање планине. Иако су се морали вратити јер је Египат послао пресретаче у њиховом смјеру, испунили су главни циљ мисије. ‘Били смо врло близу’, рекао је Yааков. ‘Виђели смо планину, виђели смо да постоји мјесто гђе се можемо склонити, у један кањон’, рекао је.

Детонацију бомбе звали су ‘Самсоновом опцијом’ јер, баш као што је и библијски јунак срушио кров филистејског храма, чиме је убио и њих и себе, постојала је опасност да би експлозија бомбе убила и Yаакова и његов тим.

Др. Цохен, професор института за међународне студије Миддлебурy Монтереyу у Калифорнији, аутор је двију књига о израелском нуклеарном програму: ‘Израел и бомба’, те ‘Најгоре чувана тајна’. С Yааковом се налазио редовито у годинама прије његове смрти, и тврди како му је обећао да ће пронаћи прави тренутак за објавити његову причу, који је дошао сада, на 50. обљетницу рата.

Јутарњи лист

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here