Ево како нам приватне лабораторије узимају новац на превару

Поделите:

Референтне вредности код приватника много ниже него у државним установама
Будите опрезни ако радите медицинске анализе у приватној лабораторији јер беспотребно можете да останете без веће количине новца!

Редакцији портала Србија Данас јавио се читалац који сумња да је замало насамарен током лекарског прегледа у једном познатом приватном дому здравља у Београду. Због пословних обавеза наш читалац је хтео да избегне чекање у државној установи и анализе крвне слике је урадио у приватној лабораторији.

Проблем је настао кад је добио резултате јер је неколико ставки из његовог лабораторијског налаза искакало из референтних вредности. А при томе му је лекар суптилно саветовао да би било добро да што пре уради додатне биохемијске анализе које, узгред, у том дому здравља коштају око пет хиљада динара.

Не желећи да троши новац отишао је у локални дом здравља где је неколико дана касније дао крв и урин на анализу. Овога пута његови резултати нису искакали из референтних вредности.

Kад је упоредио резултате приметио је да су референтне вредности код приватника много ниже, што га је навело на помисао да је можда реч о превари.

Председник Асоцијације лабораторијских техничара и технолога Србије Бранимир Спасојевић сматра да је евентуалне лоше намере приватних лабораторија тешко доказати.

– Ако посумњате у резултате најбоље је да истог дана одете у другу лабораторију и ако је могуће да однесете исти узорак на анализу. То је једино меродавно јер неке вредности могу да варирају током целог дана. Много тога би требало да се провери у том случају почев од апарата – каже Спасојевић и објашњава да нижа граница референтних вредности зависи од методе којом се ради.

Дежурни здравствени инспектори се САТИМА не јављају на телефон?!
Председник АЛТТ Бранимир Спасојевић наглашава да је најбоље да грађани који сумњају да су оштећени током прегледа случај пријаве надлежнима.

– Најбоље је да грађани одмах позову Здравствену инспекцију Министарства здравља које је и издало дозволе за рад приватним лабораторијама. Треба да уложе приговор и инспекција ће изаћи на терен – каже Спасојевић.

Портал Србија Данас јуче је цело поподне покушавао да контактира Одсек за здравствену инспекцију за град Београд али је њихов дежурни телефон час био заузет, а час се нико није јављао?! Тако је јавност остала ускраћена за информацију да ли је надлежној инспекцији пријављено још сличних случајева и какви су уопште резултати контроле приватних лабораторија.

 

 

Србија данас

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here