Ево како препознати лажну новчаницу

Поделите:

У првих девет месеци ове године откривено је више од три хиљаде фалсификованих новчаница домаће валуте.

То је 16 одсто мање него у истом периоду 2017. године.

Подаци Народне банке Србије говоре да се највише фалсификују новчанице од 1.000, 500 и 2.000 динара.

Лажну новчаницу можете открити ако пажљиво погледате новац.

– Kод оригиналних новчаница сви штампани детаљи, као и централни лик на новчаници су изузетно јасног изгледа. Благим прелазом јагодицама прстију преко детаља уз леву и десну ивицу осећамо дискретну рељефност на додир. Тога нема код фалсификованих новчаница, већ су оне глатке на додир – рекао је за Пинк Никола Танасијевић, специјалиста за утврђивање аутентичности новца.

Осим што су боје тамније и замућеније, фалсификоване новчанице обично немају водени жиг, а на светлости заштитна нит изгледа испрекидано, што није случак код оригиналне новчанице.

Разлика је видљива и у холограму који се код оригинала пресијава у дугиним бојама и јасно показује номиналну вредност апоена.

Нарочито треба обратити пажњу на оптички варијабилну боју, која се налази у десном горњем углу новчанице и карактеристична је за номиналне вредности 1.000, 2.000 и 5.000 динара.

Фалсификат се примећује јер је та боја браон, а код оригиналне новчанице на светлости та боја прелази из златно-жуте у зелену.

Да би копија изгледала што веродостојније фалсификатори понекад новчанице перу у веш машини.

У случају да се у вашем новчанику нађе лажна новчаница треба је однети у експозитуру било које пословне банке, мењачницу или полицијску станицу.

Припадници МУП-а недавно су ухапсили пет особа које се сумњиче да одштампале око шест милиона динара у апоенима од 500, 1.000 и 2.000 динара.

Потом су новчаницу од 1.000 динара продавали за око 200 динара.

ПИНK

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here