Ево ко је Хрватица Мира коју је Меланија најурила из Беле куће!

Поделите:

Амерички председник Доналд Трамп намерава да смени заменицу саветника за националну безбедност Миру Рикардел, пошто се завадила с првом дамом Меланијом Трамп.

Мира Рикардел је једва издржала седам месеци као заменица саветнице за националну безбедност, а онда је прва дама затражила њену смену јер “није достојна да служи у Белој кући”.

За тих неколико месеци Рикарделова је створила дугачку листу непријатеља, а један извор који је упознат са ситуацијом, рекао је “да је Мирин одлазак делом последица њеног застрашивања помоћника изнад и испод ње”.

Председник САД је у уторак рекао људима да је донео одлуку да отпусти Рикарделову, али да јој је дао и време да очисти свој сто.

Верује се да Рикарделову не воли ни министар обране Џејмс Матис. Извори говоре да је волела да износи негативне коментаре о појединцима, што се није допадало Трампу.

Рикарделова није коментарисала ову одлуку америчког председника.

Усташки корени

Мира Радиеловић, Хрватица пореклом из БиХ, ћерка је Петра Радиеловића, познатог присталице усташа који је преживео Блајбург. Петар Радиеловић је неколико пута за Анта Павелића говорио да је “највећи човек у историји Хрватске”, а 1985. био је један од најгласнијих бранилаца Андрије Артуковића, познатијег и као “Балкански Химлер”, на његовом суђењу у Лос Анђелесу. Артуковић је познат по изјавама: “Убијте све Србе и Јевреје, укључујући и њихову децу, тако да од тих звери не остане ни њихово семе”. Петров отац, а Мирин деда био је официр усташког режима у озлоглашеној НДХ.

Истрага и лобирање

Истражитељ америчког Kонгреса је у марту 1993. у магазину “Дефенсе&Фореигн Аффаирс Стратегиц Полицy” изјавио да је хрватски лоби потрошио више од 50 милиона долара у Kапитол хилу за мање од две године, а да је велику улогу у томе имала управо Мира Радиеловић, тада Барата, данас Рикардел.

“Званичницима је речено да или подрже иницијативу Хрватске за независност у замену за велика новчана средства. У супротном, запрећено им је да ће огромне своте новца бити дате њиховим противницима у Kонгресу. Све ово дешавало се доста пре него што је Хрватска отворено изразила своје аспирације за добијање независности,” рекао је тада неименовани истражитељ.

Судећи по ситуацији 20 и кусур година касније, лобирање се и те како исплатило. Ове тврдње појавиле су се у Волстрит журналу 9. новембра 2009. године, у издању за САД.

Kурир.рс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here