Ево ко је први у Црној Гори забранио српске заставе…

Поделите:

Да црногорски комуноусташки режим Мила Ђукановића апсолутно заслужује такво име, довољно говори чињеница да они узимају све оно најгоре из било црногорске усташке идеологије чији је творац Секула Дрљевић или комунистичке чији је творац Јосип Броз Тито. Такође, не либе се да користе решења која су пре њих осмислили и спроводили наши окупатори. Једини критеријум којим се руководе је анти-српство.

Наш истакнути политиколог Igor P. Jaramaz пронашао је нешто врло занимљиво.

Пре тачно 103 године, 17. августа 1916. године, изашао је први број листа “Cetinjer Zeitung”, ког је издавао аустроугарски окупатор, након што су преузели власт у Црној Гори по капитулацији краља Николе јануара 1916. године.

Архива: http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?apm=0&aid=cet

24. априла 1917. стигло је следеће обавештење (превод уз помоћ Гугла, слободно исправите грешке):

“Дозвољене заставе у Црној Гори

На подручју Кајзерског и Краљевског Војног генералног гувернората у Црној Гори могу се о фестивним догађајима виорити заставе у аустријским и мађарским (хрватским) државним и националним бојама.

Такође је допуштено повремено виорење држава савезница, као и албанског обележја (црно и црвено); међутим заставе свих земаља које су у рату са Аустроугарском монархијом или њеним савезницама је строго забрањено.

Према томе, српске националне боје (црвено-плаво-беле) су забрањене али не постоји никаква забрана против употребе старе црногорске заставе (црвене са белом ивицом и белим крстом у средини).

Свакако ће лојално црногорско становништво ценити овај обзир према њиховој историјској застави и потоњи ће бити лојалнији према истој”.

Срећна ви обљетница Црногорци! Уз Цетињер Аграмер, 2 швапска Кајзера, 1 бугарског цара и 1 турског султана до победе! Само да нека нова 1918. не поквари славље!

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here