Ево ко је срушио систем Контроле лета и изазвао панику на небу изнад Србије!

Поделите:

До једночасовног преусмеравања 120 авиона ван ваздушног простора Србије и Црне Горе дошло је 10. јула јер је сервисер приватне фирме, која је тестирала нову опрему, без дозволе упао у живи систем Контроле летења, стоји у извештају који је СМАТСА доставила надлежним институцијама.

“Блиц” је, наиме, имао увид у извештај, који је упућен на три адресе – председнику Србије Александру Вучићу, премијерки Ани Брнабић и директору Безбедносно-информативне агенције Братиславу Гашићу.

У њему је, на три стране, у девет тачака, објашњено да је прекид у раду главног система трајао тачно 60 минута, али и да га је изазвало преоптерећење рада мрежне опреме која прослеђује радарске податке у оквиру главног система за обраду и приказ података. А до преоптерећења је, како је објашњено, дошло због људске грешке сервисера фирме “Комфорт солушнс”.
– Представник произвођача “Комфорт солушнс” је у току припреме унапређеног подсистема главног система за обраду и приказ података о лету за тестирање, уместо повезивања тест опреме на окружење за тестирање, физички спојио тест систем на мрежну опрему главног система, што није био део предвиђеног плана тестирања – тврди се у извештају.

Све је, стоји даље, урађено мимо плана и без дозволе.

– Није у питању имплементација унапређења система, нити је одобрен рад представника произвођача “Комфорт солушнс” на оперативном систему у реалном времену – каже се у извештају и прецизно је наведено под којим условима је фазу тестирања било могуће спровести.
– Планирана је само фаза тестирања у тест окружењу (посебан систем, физички одвојен од главног оперативног система). Обавеза произвођача система је припрема за тестирање, што је “Комфорт солушнс” и спроводио. Неауторизовано повезивање на живи систем ни у ком случају није предвиђено нити одобрено узимајући у обзир да је произвођач система у обавези, а што је пракса до јучерашњег случаја и потврђивала, да су његови представници вишег нивоа стручности од инжењера СМАТСА као корисника система. У том смислу формалног одобрења да се врши било каква активност на подацима у реалном времену није било, нити је било планирано – истакнуто је у извештају.
Када је до куршлуса дошло, како се може видети из извештаја, Директор за безбедност и квалитет је телефоном обавестио Директорат цивилног ваздухопловста.
– Према процедурама за надзор и корективно одржавање система за обраду података о лету, систем инжењери су предузели активности за дијагностику и враћање система у оперативни статус. Након установљавања да је систем спреман за оперативно коришћење, он је враћен у рад и укинуте су рестриктивне мере протока саобраћаја – стоји у извештају.

Била укључена и Војска

За време колапса система СМАТСА, развој ситуације надгледао је и представник Министарства одбране.

– У свим фазама, од момента прекидања пружања услуга до момента успостављања услуга у пуном капацитету, представник ВС у одсеку за контролу и заштиту ваздушног простора Србије био је физички присутан, поред шефова смена, и информисан о току догађаја – наглашено је у извештају.

Извор: Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here