ЕВО КОЈЕ ОРГАНЕ уништавају газирана и заслађена пића

Поделите:

Претерано конзумирање сокова може утицати на бубреге и зубе, а у неким случајевима може изазвати и проблеме са срцем.

Веће количине газираних сокова могу лоше утицати на опште здравље.

Ови производи се праве на хемијској бази, додају им се вештачке боје, те није чудно што могу угрозити здравље.

У овом тексту, говоримо о лошим реакцијама које ова пића имају на специфичне органе.

Газирани сокови и јетра

Веровали или не, хепатитична цироза јетре може бити изазвана претераним конзумирањем тамно обојених газираних сокова. Специјалисти кажу да само 600 милилитара газираног пића дневно, може убрзати процес напретка болести.Ако знате како може наштетити вашем телу, можда решите да престанете да их пијете.Уколико попијете литар газираног сока на дан, вероватноћа да ћете таложити пуно масти у јетри повећава се пет пута.

Газирани сокови и бубрези

Већа количина фосфорне киселине у газираним пићима може изазвати камен у бубрегу. Према неким истраживањима, особе које не пију газиране сокове имају мање шансе да оболе од литијазе.Дневни унос шећера не би смео да буде већи од три супене кашике. Једна флаша газираног сока садржи око шест кашика шећера, а да ни не помињемо адитиве и конзервансе.Газирани сокови се најчешће праве од рафинисаног шећера, који се у суштини, чист шећер који је обрађен и ком фале нутријенти.Када се он нађе у телу у већој количини, потребан вам је витамин Б да би се активирао и искористио. Процес ће наставити да се одвија, уносили ви Б витамин или не, што на крају води до осећаја умора и лошег варења, између осталог.

Газирани сокови и гојазност

Веровали или не, једна флаша од 500 милилитара газираног пића, носи око 10% калорија од укупне количине које треба да унесете током дана. Лекари су доказали да свака лименка газираног сока коју попијете, повећава шансе да постанете гојазни за 1,6 пута.

Лош утицај на зубе

Газирани сокови лоше утичу на зубну глеђ. Главни кривци за то су шећери и вештачке боје. Не заборавите да каријес добијамо управо због разлагања зубне глеђи, због конзумирања производа са великим садржајем киселина.Поред тога, пХ вредност газираних пића је око 2,4. Ово само убрзава разлагање тврдих ткива наших зуба.

Утицај на кости

Уколико стално пијемо газирана пића, наш организам престаје да упија калцијум и кости губе густину. Новорођенчад такође подлежу овоме и постају још рањивија.Према лекарима, ризик од остеопорозе зависи од количине коштане масе које накупите током прве године живота. Мањи унос калцијума, који долази од пијења веће количине газираних пића, повећава ризик од прелома међу адолесцентима и децом.Истраживања показују да претеран унос рафинисаних шећера и кофеина игра велику улогу у опадању калцијума.

Проблеми са срцем

Истраживања показују да особе које пију више од једног литра газираног сока дневно, имају 50% шансе да оболе од метаболичког синдрома. Временом, ово обољење може изазвати дијабетес и срчане болести.

Садржај сока

Ова пића су направљена од пуно адитива. То им даје тако привлачне боје. Али, исти ти адитиви праве пуно проблема, као што су алергије и хиперактивност код деце.

Боја карамеле. Ова боја се користи за црне и браон сокове. Прави се од шећера, нитрата и сулфида који се затим провлаче кроз велики притисак. Конзумирање оваквих производа изазива промене у крви и рак код животиња.

Карминска киселина, Е120. Ова киселина изазива неконтролисан раст у студијама на животињама.

Жута боја 5, тартазин или Е102. Изазива астму, цурење носа и утикарију, уколико се случајно помеша са аналгетицима попут аспирина.

Не морате у потпуности избацити газирана пића из исхране. Али, дефинитивно треба да смањите количину коју конзумирате. Имајте на уму како то утиче на ваше здравље и виталне органе.
Све у свему, хемијска једињења из газираног сока убрзавају неке болести, попут дијабетеса, између осталих.

 

simptomibolesti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here