Ево шта држава ради поводом застрашујуће поруке Исис-а Србији

Поделите:

Џихадисти Исламске државе запретили су региону језивом поруком трећи пут у последње две године, а реална опасност од тероризма биће све већа како се ратници са Блиског истока буду враћали кући.
У последњем издању магазина “Румијах” Исламска држава објавила је текст под називом “Балкан: Крв за непријатеље, мед за пријатеље”, у ком џихадисти отворено прете и наглашавају да “нису заборавили на ратна страдања муслимана”, као и да су им главне мете Срби и Хрвати.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже за “Блиц” да није изненађен претњама ИСИС.

– Тероризам је велики безбедносни изазов и за далеко развијеније земље, што смо имали прилике да видимо. У овом тренутку нема непосредне опасности по Србију када је реч о терористичким нападима и грађани могу да се осећају сигурно. Наше полицијске службе су на опрезу и оне ни најмању назнаку претње не узимају здраво за готово – каже Стефановић.

Он напомиње да Служба за борбу против тероризма у сарадњи са тужилаштвом и БИА свакодневно анализира информације са терена:

– Даноноћно пратимо ситуацију и у сталном смо контакту са службама у региону и Европи како бисмо имали правовремене информације ради сузбијања претњи. Полиција је спремна да одговори на све безбедносне изазове.
И Министар одбране Зоран Ђорђевић истиче за “Блиц” да су све службе у приправности.

– Србија се одлукама највиших званичника међу првима определила за то да у складу са својим могућностима пружи активан допринос међународним напорима у супротстављању тероризму, будући да такве организације представљају изазов безбедности на глобалном нивоу. Грађани могу да буду мирни. Министарство одбране у сарадњи са осталим структурама константно прати ситуацију, одлучно чува мир и безбедност грађана – наглашава Ђорђевић.

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун сматра да би претње џихадиста требало озбиљно схватити.

– На Балкану је распрострањена снажна база радикалних исламиста, џихадиста и исламских организација које у џамијама проповедају екстремни ислам. Они су повезани са организованим криминалним групама са којима чине регионалну мрежу и представљају логистичку базу ИСИС-а. У овом региону се регрутују џихадисти, одавде одлазе на ратиште, страдају, али се и враћају. Како ИСИС буде губио територију, тек се очекује повратак џихадиста, што ће подићи претњу по регион од тероризма – упозорава Дрецун.

Како каже, фокус ИСИС-а усмерен је на САД, западну Европу и Русију, али то не значи да регион није у опасности.

– Ми смо имали напад на америчку амбасаду у Сарајеву, убиство полицајца у Зворнику, убиства петоро Македонаца у Скопљу и петоро Израелаца у Бугарској. За успешну борбу неопходно је супротставити се у фази регрутације терориста, док још нису идеолошки затровани и спремни на самоубилачке акције. Потребно је пресећи им канале финансирања – објашњава Дрецун.
Аналитичар Душан Јањић наглашава да је тероризам у региону све већа претња.

– Од 2015. године државе на Балкану су све нестабилније, због чега је дошло до пораста екстремизма. Крај ИСИС-а донеће и повратак ратника. Не треба занемарити ни интересе великих сила, пре свих Турске и Русије, које преко џихадиста желе да науде НАТО-у – истиче Јањић.

Он наглашава улогу грађана у борби против тероризма:

– Држава се не може борити против џихадиста без грађана који морају бити информисани како се џихадисти регрутују и понашају да би пријавили полицији када примете нешто сумњиво – каже Јањић.

“Милош” набављен за терористе

МУП последњих месеци интензивно ради на модернизацији опреме полицијских јединица и набавци оклопних возила да би могао ефикасно да реагује. Једно од возила је “милош”, које ће користити припадници САЈ и ПТЈ, јединице чији је основни задатак сукобљавање с терористима. “Милош” се може користити за патролне мисије, за подршку јединицама за специјалне операције, за противгерилску и противтерористичку борбу, противоклопну борбу, за контролу граница и друге задатке.
Највише џихадиста у Босни и на Косову

Према подацима америчког Центра за борбу против тероризма, најопаснија жаришта џихадиста на Балкану су у БиХ и на Косову. Из БиХ су се издвојила два града као регрутни центри: Зеница и Сарајево. На Балкану се налази више од 100 ћелија, од којих је већина у БиХ. Најозлоглашеније упориште је Горња Маоча, где се вијорила и застава ИД. Када је у питању Србија, главно упориште је у Новом Пазару, али има их и у Сјеници, Прешеву, Бујановцу и Медвеђи. Центри за врбовање и обуку су откривени и у околини Љубљане, у Ријеци и Сплиту, затим у Гусињу, Плаву, Улцињу у Црној Гори, као и у Куманову и Тетову у Македонији. На Косову је регрутни центар џихадиста пресељен из Пећи у Митровицу.
Јун 2017. – Крв за непријатеље

Најновија претња Балкану стигла је пре четири дана преко магазина “Румијах”, у ком је објављен је текст под насловом “Балкан: Крв за непријатеље, мед за пријатеље”.

“Не, тако нам Алаха, нисмо заборавили Балкан, не, тако нам Алаха, нисмо га заборавили и нећемо га Алаховом дозволом заборавити. Тако нам Алаха, нисмо заборавили Србе кафире. Не, о, Срби кафири, нисмо вас заборавили! Нисмо заборавили ваше убијање муслимана у Босни и на Косову. Не, тако нам Алаха, нисмо заборавили злостављање наше браће и силовање наших сестара. Не, тако нам Алаха, нисмо заборавили шта сте урадили у Сребреници и другим местима. Ми са вама имамо јако дуг нерешен рачун који ћете платити својом крвљу!”

Јул 2015. – Прва мета Србија

У видео-снимку “Ми смо исламски хилафет – касида” као почетна мета терориста означена је Србија, а за њом следе и остале земље Балкана. “Ви сте део вражје коалиције и горећете”, каже глас на снимку.

У овом видео-запису екстремисти после освајања Србије прете покоравањем Хрватске, Црне Горе, БиХ, Албаније, Македоније и самопроглашеног Косова како би исламску власт проширили на цео Балкан.

Део снимка представљен је у облику песме: “Радуј се, о, ти Србија, бићеш део на исламија иако ти то не прија, ми смо исламски хилафет”.

Јун 2015. – Убијаћемо и тровати

ИД је запретила да ће са Балкана покорити Европу. “Покорићемо хришћанске земље, убијати и тровати, и ослободити браћу, а све у име Алаха. Крсташи желе да искорене ислам на Балкану. Наша деца су убијена, а сестре мучене и силоване”, поручују на језивом снимку.

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here