Ево шта је Трамп из Јапана поручио Северној Кореји и Путину

Поделите:

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је приликом своје званичне посете Јапану да “ниједан диктатор и ниједан режим не сме да подцењује одлучност политике САД“.

Америку су у прошлости многи подцењивали. И испоставило се да то није било добро за њих“, био је оштар Трамп приликом сусрета са америчким војницима у ваздухопловној бази Јокота која се налази у непосредној близини Токија.

Први човек Беле куће истакао је да “Америка неће никада посустати у одбрани својих људи, своје слободе и своје велике америчке заставе“. Многи политички аналитичари јединствени су у оцени да је ово вербално упозорење Трампа упућено севернокорејском лидеру Ким Џонг Уну иако ни он ни Северна Кореја у говору америчког председника нису директно поменути.

Како су пренели амерички медији њихов лидер је током лета у председничком авиону, где му је друштво правила супруга Меланија, изјавио да се веома радује могућности да се током своје азијске турнеје сусретне и са руским председником Владимиром Путином. “Вашингтон очекује помоћ Москве око Северне Кореје“, нагласио је Трамп. Подсетимо, председници две највеће светске силе могли би да одрже свој други званичан састанак у Вијетнаму где ће се у наредним данима одржати самит лидера држава које су чланице форума о азијско-пацифичкој економској сарадњи.

Мислим да су Севернокорејци веома добри људи“, биле су прве Трампове речи на питање јапанских новинара да прокоментарише дешавања на Корејском полуострву. Он је међутим у другом делу свог одговора оштро напао политику Пјонгјањга поручујући да је Северна Кореја “велики проблем за Америку, за свет и за читаво човечанство који мора што пре бити решен“. Питање Северне Кореје биће једна од централних тема Трамповог састанка са јапанским премијером Шинзом Абејем.

Трампов јапански домаћин поздравио је посету америчког председника Токију оценивши је “историјским догађајем“. Он је истакао да је циљ Јапана додатно јачање сарадње са САД која се већ деценијама заснива на “поверењу и пријатељству две државе“.

Амерички председник састаће се током свог боравка у Јапану са јапанским царем и његовом супругом као и са породицама јапанских држављана које је у 70-им и 80-им годинама прошлог века отео “диктаторски” режим Северне Кореје.

Своју азијску турнеју Доналд Трамп наставиће посетом Јужне Кореје, Кине, Вијетнама и Филипина.

 

Превео за Видовдан: Данијел Игрец

 

 

 

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here