O пресуди Младићу – “soroševske gracije” Милић, Бисерко и Кандић!

Поделите:

Док једни мисле да је пресуда “шамар српском народу и његовим жртвама”, други мисле да је казна потпуно заслужена

Хашки трибунал пре два дана осудио је некадашњег врховног команданта Војске Републике Српске Ратка Младића по оптужници која га терети за геноцид над муслиманима и друге ратне злочине на доживотну казну затвора. Ова пресуда поделила је јавност, па док једни мисле да је ово “шамар српском народу и његовим жртвама”, други мисле да је казна потпуно заслужена.

Директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић, председница Хелшиншког одбора за људска права Соња Бисерко и оснивачица Фонда за хуманитарно право Наташа Kандић имају врло слично мишљење када је у питању пресуда Ратку Младићу, и сматрају да је казна заслужена.

Директорка Центра за евроатланске студије (ЦЕАС) Јелена Милић осврнула се на јучерашњу пресуду Ратку Младићу и рекла да је очито, по реакцијама оних које она поштује у западној међународној заједници и Србији она заслужена.

– Не улазим да ли је довољна или недовољна, очито да је максимална када је Хашки трибунал у питању. Остаје отворено питање има ли или нема доказа у првој тачки оптужнице по којој није оптужен, а која се тиче геноцида у осталим деловима Босне. Подсетила бих јавност Србије на изузетну књигу Едине Бећировић о томе да и у осталим деловима источне Босне и у Приједору почињени злочини који се могу квалификовати као геноцид – рекла је Милићка, и додала да ово наглашава јер се јуче чуло, како од званичника, тако и нажалост од великог дела опозиције да су све жртве исте.

Милићка је рекла да оно што њу посебно брине су изјаве локалних представника међународне заједнице, који се потпуно подударају са “Вучић – Брнабић” изјавама.

– О томе да заборавимо прошлост и да се окренемо будућности поред отворених питања о злочинима у источној Босни и Приједору над муслиманима, постоје и отворена питања и нерешени процеси о злочинима над Србима у источној Босни и на Kосову. Оваквим Вучићевим порукама директно се минирају напори институција и активиста који се боре да се процес транзиционе правде на простору бивсе Југославије, а поготово наставак суђења пред домаћим судовима, (уз појачану сарадњу регионалних тужилаштава и новосновано веће за злочине ОВK, успоре или обесмисле – рекла је Милићка, и додала да што се тиче саме пресуде Младићу, не изненађује је оцена Александра Вучића и начин извештавања медија који су њему и његовој политици наклоњени, на један бизаран начин и није била толико лоша, али оно што је брине је да је такав простор њему дат гласним ћутањем које пара уши невладиних организација које се наводно боре за европску Србију и ускогруде тренутне наводне опозиције која је загледана само у своје интересе и нема храбрости нити разумевања ситуације да изнесе озбиљнију анализу Младићеве пресуде, и да се она на прави начин пренесе друштву Србије.

Председница Хелшиншког одбора за људска права Соња Бисерко, за “Еспресо” је рекла да је пресуда Ратку Младићу очекивана и доживотна казна заслужена.

– Важна је јер заједно са Kараџићевом и осталима даје свеобухватну слику рата у Босни и геноцидној политици која је тамо спроведена како би се остварили ратни циљеви – раздвајање и заокруживање српских етничких територија. Докази који су изведени пред судом су убедљиви и не остављају простор за порицање и негирање суда. Пресуда треба да буде основа за унутрашњи дијалог у Србији и Републици Српској који би имао за циљ прихватање одговорности и стварање подуслова за нормализацију односа у региону – рекла је Бисерко.

Оснивачица Фонда за хуманитарно право Наташа Kандић рекла је да је пресуда Младићу пред Хашким трибуналом најзначајнија пресуда до сада и да је праведна у односу на почињене злочине, у мери у којој је то могуће с обзиром на законе и међународно право. Она је оценила да је казна доживотног затвора адекватан одговор суда на злочине које је починио официр на највишој позицији у ВРС.

– Овом пресудом имамо слику одговорних због којих губимо цивилизацијску перспективу. Не можемо такве људе славити као хероје ако смо због њих као друштво престали да личимо на друштво које иде ка цивилизацијској заједници. Сада видимо ко је томе допринео и колико је Младић својим понашањем и наредбама допринео да изгубимо перспективу других, солидарност и саосећање са њима и способност да признамо када грешимо – рекла је Kандић.

 

 

Експрес

Поделите:

5 Коментари

 1. Нема доказа за изречену казну генералу Ратку Младићу.
  Докази у вези са дешавањима око и у Сребреници су под
  ембаргом оБјављивања за наредних 3о-5о година.
  Све што причају ове три сподобе, три недоја*ане БАБУСКЕТАРКЕ,
  НАЦИ ПЛАЋЕНИЦЕ једино је могуће у Србији, чије су грађанке,
  хлеб насушни овде зарађују, а тако и толико сикћу на Православну
  Србију и Православни србски народ.
  Када би нешто слично рекле у Хрватској, брзо би их појео мрак, и
  биле би избрисане из свих матичних евиденнција – оне и сви
  њихови преци и потомци.
  Страшно је то када се помеша крв, као и када се помеша пиће,
  па човек полуди и себе сроза до нивоа – СКОТА ПРОКЛЕТОГА!
  Нема разлике измећу ове три сподобе и усташког кољача –
  ФРА САТАНЕ: ОВАЈ ЈЕ СРБЕ КЛАО КАМОМ, А ОВЕ УСТАШИЦЕ
  ТО ЧИНЕ – ЛАЖИМА!

  Драган Славнић

 2. Глупаче, продане душе! Зар се нисте увјериле да за муслиманске циљеве ниједна жртва није велика. Као што су сада у стању разнијети и себе и стотине својих муслимана за “свети рат”, тако су то били и када су у питању Маркале, Сребреница… Сарајево нико није држао у блокади споља, него муслимани изнутра, дигматизоване и индоктриниране глупаче! То вам тврдим ја, која сам се једва извукла из Сарајева јер су Цацина, Јукина и Муратова паравојска већ 30. априла 1992. затвориле све излазе из града. И не лажите више, ни о чему нисте информисане, осим о ономе што вам сервирају ваши западни финансијери. А зна се како се свугдје на свијету зову жене које се продају. Е па, поздрав вам из Српског Сарајева, к….!

 3. Драган је потпуно у праву, укључујући и начин писања за све што је СРБско. Може Хабсбуршки, а не може СРБ-СКИ? Може и УБски… Шта је бре (нај)важније?
  О оним плаћеним вампирушама не треба речи трошити. Нек им је благи Бог у помоћи…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here