Ево зашто не треба мешати алкохол и лекове

Поделите:

Мешање лекова и алкохола опасније је него што мислите, а у екстремним случајевима може да се заврши и фатално.

Узимате ли било какве лекове, најбоље би било да се у потпуности суздржите од конзумирања алкохола јер чак и мале количине могу да изазову неугодне интеракције, упозоравају лекари.

Kомбинација је потенцијално опасна када, на пример, лек постепено отпушта своје активне састојке током дужег временског периода, а жестоко пиће може знатно да убрза пражњење желуца, и истовремено отапање таблете.

На тај начин у крвоток улази прекомерна количина лека. То је посебно опасно у случају узимања алкохола с неким врстама аналгетика који у екстремним случајевима могу да изазову парализу дисајног система.

Међу осталим опасностима мешања лекова и алкохола јесу гастроинтестинално крварење или настанак чира. То је обично последица комбиновања алкохола с лековима који садрже ацетилсалицилну киселину.

Лекари упозоравају да алкохол значајно појачава учинак таблета за спавање, седатива и антидепресива, а у комбинацији с парацетамолом и одређеним антиреуматским лековима дугорочно може да оштети јетру.

Неки лекови, међу којима и бројни антибиотици, успоравају разградњу алкохола у организму. Дакле, пијете ли алкохол док их узимате, ризикујете појаву мучнине и повраћања, а у тежим случајевима срчану аритмију и отежано дисање.

Треба поменути да антибиотици у организму остају још дуго након што престанете да их узимате, па би до поновног конзумирања алкохола требало сачекати пет дана.

Пошто неке фармацеутске компаније не тестирају своје производе уз конзумацију алкохола, комплетна листа лекова који не смеју да се узимају уз алкохол још није креирана.

Основна листа лекова које не бисте смели да мешате с алкохолом изгледа овако: лекови с ацетаминофеном, лекови за разређивање крви, антибиотици, лекови против разних напада, таблете против болова, сируп против кашља, назални деконгестиви (капи за зачепљен нос).

Мешање алкохола и лекова није увек опасно, ако то ваше тело може да поднесе, али треба бити свестан могућих озбиљних последица, преноси Индеx.хр

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here