Ево зашто Путин и Трамп шаљу своје људе баш у српску престоницу 7. октобра!

Поделите:

Специјални изасланик САД за окончање сукоба у источној Украјини Kурт Волкер и помоц́ник Kремља Владислав Сурков састац́е се 7. октобра у Београду, а тема је планетарно вруц́а – ситуација у Украјини.
Политички аналитичар Драгомир Анђелковиц́ сматра да је и ово знак да се Србија врац́а на светску дипломатску сцену.

„После распада Југославије, наша држава се нашла на маргинама међународних односа. За нас су велике ствари биле када се преговори одвијају на начин да смо укључени, али никако нисмо били део озбиљних прича, то јест, нисмо били место где се сусрец́у представници великих сила у вези са неким другим зонама нити на неки начин укључени у све то“.

Анђелковиц́ каже да се најављеним сусретом Србија врац́а на позицију Југославије из доба златне дипломатије, без обзира на идеолошки контекст:

„У једном периоду, СФРЈ је играла значајну улогу између Запада и Истока. Ако се америчко-руски сусрет одржи код нас, а по свему судец́и хоц́е у вези са Украјином, Србија се поново маркира на светској мапи као значајна дипломатска дестинација, и то свакако јесте потврда наше политике балансирања. Јер, једна смо од ретких земаља која има добре односе и са Русијом, па чак и стратешко-партнерске везе, а с друге стране у позицији је да и са Западом одржава добре односе. Мислим да ц́е и наша позиција у вези са свим питањима које су за нас од великог значаја, као што су Kосово и Република Српска, бити много боља после тог сусрета“.

Иако до састанка представника САД и Русије у Београду долази јер Волкер не жели да иде у Русију, а Суркову је забрањен улаз у ЕУ, чињеница да ц́е се политички представници двеју најутицајнијих земаља састати у Београду, позитивно ц́е утицати на углед Србије.

Богдан Беспаљко, члан председничког савета за међународне односе, поздравља све врсте преговора, али није сигуран да ц́е на њима доц́и до неких конкретних резултата.

„Kурт Волкер је иначе познат као неко ко се залаже за што вец́и притисак на Москву, како би Русија пристала на максималне уступке. Волкер сматра да одговорност за оно што се десило у Донбасу сноси искључиво Русија, мада у Минском споразуму, који САД барем декларативно подржавају, пише да су стране конфликта Kијев и Донбас. Иако до тог састанка у Београду долази јер Волкер не жели да иде у Русију, а Суркову је забрањен улаз у ЕУ, чињеница да ц́е се политички представници двеју најутицајнијих земаља састати у Београду, позитивно ц́е утицати на углед Србије, па ц́е ојачати репутацију наше земље као земље дипломатије и подиц́и јој углед на дипломатској сцени“.

Претходни састанак Суркова и Волкера одржан је у Минску, у Белорусији 21. августа, а одвијао се иза затворених врата. Задатак Волкера, који је на положај специјалног америчког представника за Украјину именован у јулу, како је тада саопштено, јесте да оживи напоре чији је циљ спровођење Минских споразума.

 

 

Спутник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here