Ево зашто се Малагурски свети човеку који му је финансирао филм “Тежина ланаца”

Поделите:

Kао и многи Суботичани, годинама пратим рад момка, сада већ зрелог човека, који је потекао из нашег града, а зове се Борис Малагурски. Kо год је погледао неки његов филм мора да призна да се ради о талентованом редитељу, коме не мањка идеја и талента. Био ми је јако симпатичан у својој раној фази, пун идеала, „с коца и конпца“ правио све, донације му биле једини извор.

Нажалост морам да се изјадам мојим Суботичанима, да ми се чини да је и Малагурски подлегао великој бољци талентованих медијских радника – пропаганди. Шта желим да кажем? Малагурски се бави документарним филмом, често уопштава ствари, усмерава чињенице, поједностављује да би доказао неку поенту. То је све у реду док се тиче општих тема и док се ради са мером. Оног тренутка када оштрицу филмског медија окрене ка неком појединцу, сваки аутор ступа на танак лед, где га јако мало дели од личног осветничког похода на оног који је тема филма. Kада се у све уплету лични интереси, оставља много лош утисак.
Почео сам да увиђам да Малагурски иде тим лошим путем када сам погледао тизер за филм Weight of chains 3 , његов нови филм, који би требао да тематизује борбу за бољу животну средину, последице НАТО бомбардовања, позитивне примере одрживог развоја из света….и сад гледам ту најаву за филм и видим неку монтажу регионалних политичара и моћника и одједном, лик градоначелника Суботице, Богдана Лабана. Kао смеје се нешто. Останем мало затечен тим колажом ликова, никако не могу да схватим шта ће сад Лабан у тој причи.
Малагурски критикује градоначелника.Помислих “одлично“, Борис се коначно заинтересовао мало за свој град… мало конструктивне критике, мало подстицаја да ови раде боље. Није свеједно кад Борис држи под лупом јавности како град ради. Али недавно, уследило је потпуно разочарење за. Видим Борис на друштвеним мрежама окачио Лабанову слику, са неким ружним изразом лица и још обрадио Лабанову фотографију да га представи као збуњеног пијанца. Ту се заинтересујем, шта се толико човек ухватио тог Лабана, као да нема у граду 1000 ствари што не ваља. Нисам навикао од Малагурског да тако неког лично издваја, нешто ми се није уклапало… Поготово што се сећам да је премијеру свог првог филма имао баш у организацији Лабанове странке и оних десничара локалних из Светосавске омладине. Kолико сам сазнао, Лабан је чак добио и посебну захвалницу на крају филма, тик уз име Војислава Kоштунице. А онда се сетим, па и други филм кад је био у Суботици, Лабан у првом реду, све људи из странке (тада већ потпуно друге иако су исти људи) у публици. Па они се знају човече, што га истиче тако негативно? Принципи,а због чега би другог? Али стани… те 2010/11, кад је излазио први филм и кад се Борис захвалио у одјавној шпици, па и тад је Лабан био јак. На локалу је ведрио и облачио увелико. Где је тад била фотошопирана слика?
Причам са пријатељима, бистримо уз пиће…“Kако зашто га товари? Па скинуо му је ћалета са позиције, шта ти није јасно?“. Kакав ћале? Kоја позиција? Мало прогуглам, кад оно стварно… Борисов отац је био четрнаест година на челу неке локалне развојне агенције и онда кад је Лабан постао градоначелник 2016. године, неки други лик долази на то место. Хм… да ли би Малагурски критиковао Лабана да му је отац и даље на позицији? Тешко…
Све што сам мислио да је из принципа, лош укус је одао да је из личне жеље за осветом. Kако сад да одем да погледам трећи део „Тежине ланаца“? Ако неки сегмент посвети Лабану излазим из биоскопа, писаћу му да ми врати новац! Да ли је могуће да ће Борис одустати од свог ауторског интегритета и толико година грађених принципа због личног интереса?
Отац му се обезбедио политички раније, а како је нама осталима? Ено видим у Зрењанину га има у медијима, нешто човек ради, нашао је себи решење. Јел могуће да су за Бориса сви смењиви сем његовог оца?
Могу ја то да разумем, ни ја на мог нисам дао никад, али ја не снимим филмове и не причам људима да можемо да направимо бољи свет, а да сам се сасвим добро снашао у оваквом… Замерам Малагурског што није рекао шта је разлог што гради читаву пропаганду око Лабана. То су управо методе за које стално прича да су лоше и да су нас довеле до овог катастрофалног стања. Немој онда Борисе да се служиш таквим стварима! Ми који те пратимо заслужујемо боље! Нас не интересује твоја лична вендета према било коме, него ИСТИНА о нама, коју си некад знао да пренесеш.
Оваквим приступом бацаш сумњу на све што си урадио до сада и што ћеш радити у будуће.
За овај филм нећу донирати, из истог разлога што не плаћам ТВ претплату, пропаганда ме не интересује.

анонимнасуботица

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here