Европа под притиском сепаратиста

Поделите:

Где су све активни покрети који се залажу за стварање нових држава

ДО ког краја Европе ће најпре стићи сепаратистички ветар који се усковитлао у Каталонији, може само да се нагађа јер широм Старог континента постоји низ покрета који прижељкују своје самосталне државе или припајање другима. Велика Британија, Белгија, Француска, Данска – само су неке од њих.

Иако је референдум о независности Шкотске од Велике Британије пре три године пропао, до новог изјашањавања може доћи врло брзо. Фламанци на северу и Валонци на југу чине белгијску државу, али северњаци који говоре холандским језиком жељни су сопствене државе.

Финска се суочава са притисцима са аутономних Оландских острва која теже уједињењу са Шведском, Данска са захтевима са Гренланда и Фарских Острва који све више постају независни од политичке управе Копенхагена, Француска се сусреће са сличним захтевима Корзике још од шездесетих година, чије су милитантне групе покушавале да се насилно одвоје од Париза.

Придњестровље, руски ентитет у Молдавији, одавно тражи припајање матици, а трусно подручје у Италији може да буде Јужни Тирол или чак цео север земље.

А дух из боце ни не мора да се запути даље од самих граница Шпаније, јер осим Каталоније, још један регион ове државе – Баскија – има исте претензије.

 

 

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here