ЕВРОПА УПОЗОРАВА СРБИЈУ: Имате само ДВА МЕСЕЦА да спроведе мере против загађења ваздуха

Поделите:

Уколико за два месеца Србија не реагује на наше наводе о непоштовању закона Енергетске заједнице (ЕЗ) и не почне да ради на смањењу аерозагађења, о овом случају упозорићемо Савет Европске уније, крајњег доносиоца одлука.

Ово је изјавио др Дирк Бушле, правни саветник и заменик директора Европске енергетске заједнице, након што је ЕЗ јуче против Србије поднела пријаву због непотпуне примене Директиве о великим ложиштима која се односи на поштовање одређених граница за емисије штетних гасова. Према саопштењу ЕЗ, девет од шеснаест великих ложишта у Србији емитују превише штетних гасова. Наиме, наша земља била је у обавези да изради Национални план за смањење емисија. Тај план би првенствено подразумевао уградњу филтера на највећим загађивачима. Ту обавезу, међутим, Министарство за заштиту животне средине никада није испунило, а када су из ЕЗ ресорно министарство упитали за коначну верзију – одговор никада нису добили.

– У праву сте када указујете на озбиљност загађења ваздуха на Западном Балкану, а нарочито у Србији. У значајној мери их узрокују електране на угаљ које потпадају под директиву о великим постројењима, што и јесте предмет нашег случаја. Kонкретно, азотни оксиди и прашина изузетно доприносе формирању градског смога. С тога, поштовање одредби директиве о великим постројењима је битно за живот и здравље људи – истакао је Бушле.

Kако је објаснио, Секретаријат ЕЗ, у складу са Уговором о Енергетској заједници, мора осигурати да обе уговорне стране поштују све своје обавезе.

– Да би испунио овај задатак, Секретаријат може покренути поступке за решавање спорова попут овог који је започео управо против Србије. Слањем уводног писма, покренули смо прелиминарни поступак, чија је сврха да Србији пружи прилику да у року од два месеца реагује на наводе о непоштовању закона Енергетске заједнице. Ако непоштовање потраје, Секретаријат о случају може да упозори на Савет министара ЕУ, крајњег доносиоца одлука – упозорио је др Бушле.

Министарство заштите животне средине јуче је донело и прву конкретну меру за смањење загађења. Расписан је конкурс за доделу средстава Зеленог фонда за пошумљавање у 2020, а издвојен је 41 милион динара.

Kако се наводи, ресорно министарство ће новац додељивати за набавку садница, извођење радова за пошумљавање земљишта аутохтоним врстама дрвећа и жбуња на земљишту у јавној својини у градовима и општинама. Додељена средства ће се реализовати најкасније до 30. новембра 2020. године.

Србија је тренутно у групи земаља које имају најзагађенији ваздух на свету, пренела је Светска алијанса за здравље и загађење. Да ли ће нас хируршке маске заштитити и шта ће се догодити уколико проветравамо просторије у којима боравимо, питања су која грађане Србије данима забрињавају. Због повећаног броја пацијената, пре свега хроничних болесника и астматичара који су највише изложени последицама прашине у ваздуху, разговарали смо са др Милованом Шаровићем, пнеумофтизиологом, сарадником “МедиГроупа”. У наставку делимо његових пет савета на који начин да се заштитите.

Рани јутарњи часови су најкритичнији. Увече је мања продукција дима из саобраћаја, па је ситуација нешто повољнија увече него ујутру. Отварање прозора се препоручује од 11 па до 17 сати, када је концентрација ових материја у ваздуху мања.

Kако бисте били сигурни да је ваздух који удишете чист, користите пречишћиваче ваздуха. Наравно, приликом њихове употребе у просторији прозори морају да буду затворени.

Kада су у питању маске, њихова употреба нема неки нарочит ефекат. Маске које су код нас у продаји су хирирушке и оне немају практично никакав значај. Осим њих, постоје нано-маске које су скупље, али свакако делотворније.

Један од начина на који се можете заштитити је да чешће проводите време у затвореном простору и минимизирате излазак напоље, нарочито у периоду када је концентрација загађености у ваздуху највећа, а то су рани јутарњи часови.

Деца су посебно осетљива, па се препоручује да их у периоду највеће концентрације загађених честица у ваздуху не изводите на дужи период напоље.

– Заштита животне средине је важан део стратегије Електропривреде Србије. Од 2001. године, када је почео процес обнављања, а потом и ревитализације и модернизације производних капацитета, са повећањима снаге и унапређењем заштите животне средине, а све у циљу очувања сигурности снабдевања, повећања енергетске ефикасности постројења и достизању стандарда који важе у ЕУ, производни капацитети ЈП ЕПС су на знатно вишем нивоу него пре 15 година – каже се у саопштењу ЕПС.

Kако је наведено, томе су допринеле и инвестиције у заштиту животне средине од око 500 милиона евра.

– До сада је на свим термоелектранама завршена реконструкција електрофилтера чиме су значајно смањене емисије прашкастих материја, односно ПМ честица. У то је од 2004. године до сада уложено 97 милиона евра. Резултат су 2,5 пута мање емисије прашкастих материја у 2018. години него у 2011. години. Зеленим путем ЕПС наставља и у наредним годинама јер су планиране додатне еколошке инвестиције вредне више од милијарду евра у низ пројеката којима се штите ваздух, вода и земљиште и побољшава квалитет животне средине. Приоритет и највећи обим улагања, од око 650 милиона евра, предвиђен је у области заштите квалитета ваздуха, кроз изградњу система за одсумпоравање димних гасова и примарне и секундарне мере за смањене емисије азотних оксида у термоелектранама. Тиме ЕПС испуњава строге еколошке стандарде ЕУ и спушта емисије испод граница предвиђених домаћом и европском регулативом – каже се у саоптштењу ЕПС.

Еспресо

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here