Европска комисија чека званичан став Загреба о подизању увозних накнада

Поделите:

ССП прекршен по више основа, повећањем увозних накнада за воће и поврће не штите се потрошачи него хрватски произвођачи, изјавио Расим Љајић

Европска комисија разматра ситуацију насталу подизањем хрватских такса на увоз воћа и поврћа из трећих земаља, укључујући и Србију, те најављује да ће о томе нешто више знати у понедељак. На питање Танјуга какав је став ЕУ поводом једностраног повећања фитосанитарних такса на увоз воћа и поврћа у Хрватску, из Брисела позивају „све стране да се придржавају преузетих обавеза”. „ЕУ подржава развој трговине и економску интеграцију. У контакту смо са властима свих земља укључених у овај случај и тренутно процењујемо ситуацију”, поручио је портпарол Европске комисије.

Извори Танјуга у Европској комисији наводе да су контакти експерата из ЕУ и региона надлежних за трговину, али и за примену Споразума о стабилизацији и придруживању, „већ у току” и да се у понедељак очекује заједничка конференција на којој би требало да дође до појашњења ситуације. У Бриселу наглашавају да очекују да чују „званичан став” Загреба поводом новонастале ситуације са увозом воћа и поврћа из такозваних трећих земаља, међу којима је и Србија.

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here