Evropska komisija čeka zvaničan stav Zagreba o podizanju uvoznih naknada

Podelite:

SSP prekršen po više osnova, povećanjem uvoznih naknada za voće i povrće ne štite se potrošači nego hrvatski proizvođači, izjavio Rasim Ljajić

Evropska komisija razmatra situaciju nastalu podizanjem hrvatskih taksa na uvoz voća i povrća iz trećih zemalja, uključujući i Srbiju, te najavljuje da će o tome nešto više znati u ponedeljak. Na pitanje Tanjuga kakav je stav EU povodom jednostranog povećanja fitosanitarnih taksa na uvoz voća i povrća u Hrvatsku, iz Brisela pozivaju „sve strane da se pridržavaju preuzetih obaveza”. „EU podržava razvoj trgovine i ekonomsku integraciju. U kontaktu smo sa vlastima svih zemlja uključenih u ovaj slučaj i trenutno procenjujemo situaciju”, poručio je portparol Evropske komisije.

Izvori Tanjuga u Evropskoj komisiji navode da su kontakti eksperata iz EU i regiona nadležnih za trgovinu, ali i za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, „već u toku” i da se u ponedeljak očekuje zajednička konferencija na kojoj bi trebalo da dođe do pojašnjenja situacije. U Briselu naglašavaju da očekuju da čuju „zvaničan stav” Zagreba povodom novonastale situacije sa uvozom voća i povrća iz takozvanih trećih zemalja, među kojima je i Srbija.

Politika

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here