ЕВРОПСKИ ПАРЛАМЕНТ УСЛОВИО СРБИЈУ: Признајте геноцид у Сребреници, па можете у ЕУ

Поделите:

Европски посланици усвојили амандман словеначког заступника Игора Шолтеса којим се од наше државе тражи да призна да је у Поточарима почињен геноцид

Из ЕУ је стигао хладан туш! Наиме, пријем Србије у Унију условљен је признањем да је у Сребреници 1995. године почињен геноцид!

У амандману словеначког заступника Игора Шолтеса који су усвојили посланици Европског парламента у оквиру расправе о извештају о напретку Србије наводи се да је “признавање геноцида у Сребреници основни корак на путу Србије ка приступању ЕУ”.

Условљавање

– Жалимо због поновљеног порицања геноцида у Сребреници од неких српских званичника, те их подсећамо да пуна сарадња с Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију и Механизмом који га је наследио укључује пуно прихватање и примену његових пресуда и одлука. Признавање геноцида у Сребреници је основни корак на путу Србије ка приступању ЕУ – пише у амандману Игора Шолтеса из парламентарне групе зелених.

Након његовог излагања, посланици Европског парламента усвојили су резолуцију о Србији са 503 гласа за, 85 посланика било је против, а њих 47 је било суздржано. У резолуцији се оцењује да је Србија остварила напредак у економским реформама, али да је од кључног значаја да се у реформама правосуђа, сузбијању корупције и слободи медија остваре опипљиви резултати.

Политички аналитичар Бранко Радун истиче да је усвајање амандмана којим се Србији као услов за улазак у ЕУ поставља признавање геноцида у Сребреници само још један вид притиска.

Низак ударац

– То што је словеначки заступник предложио амандман последица је тога што су често мале државе курири великих играча и они то не раде самоиницијативно. Некоме је згодније да неко мали или неко ко је на неки начин уплетен у балканске послове покрене такву иницијативу – истиче Радун.

И политички аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да је најновији услов ЕУ Србији низак ударац који ниподаштава све што је Србија урадила у процесу помирења на Балкану.
– Под један, то је покушај да се редефинише политички идентитет Србије. Са међународног правног становишта дискутабилна је одлука о безусловном прихватању неких пресуда Хашког трибунала које се односе на војне функционере Републике Српске за злочине који немају никакве везе са Србијом. То је и притисак на Србију у односу на РС, јер ако Србија прихвати да је геноцид почињен у Сребреници, онда се поставља питање моралних основа РС. То је директно повлађивање муслиманском национализну у БиХ и то је увођење теме која треба да распири стасти у региону.

Србија осудила злочин у Сребреници

Дејан Вук Станковић наглашава да је Србија изручила све оне које је Хашки трибунал потраживао због злочина у Сребреници.
– Србија је донела парламентарну декларацију којом је осудила злочин у Сребреници, а два српска председника су ишла у Поточаре да се поклоне жртвама масакра. Мислим да је овим створена још једна, не тако мала препрека европском путу Србије који је већ на врло климавим ногама. Ово је један злонамеран и низак ударац који није неочекиван од левичарских посланика у европском парламенту.

Чињенице:
– 31. март 2010 – Скупштина Србије усвојила Декларацију о Сребреници којом је осуђен масакр у том граду
– 11. јула 2010 – Тадашњи председник Србије Борис Тадић одао пошту жртвама Сребренице у Поточарима и обећао хапшења одговорних за тај злочин
– 11. јула 2015 – Тадашњи премијер Србије Александар Вучић одао пошту жртвама у Поточарима. Тада је погођен каменом током комеморације

 

Курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here