Европски шамар Хашиму Тачију

Поделите:

Годину дана је прошло откад је Хашим Тачи прогласио “историјску неправду”, јер грађанима Косова Европска унија није одобрила визну либерализацију, а сада је очигледно прешао на план којим се увек као премијер служио када је желео да изврши притисак на међународну заједницу. Од Албаније је тражио да изда пасоше грађанима Косова.

Овај захтев је недавно и лично поновио председнику Албаније Иљиру Мети, којег је угостио у Приштини и одликовао га Орденом независности за допринос и ангажовање албанског председника за слободу и независност Косова.

Међутим, први пут је Тачи доживео хладан туш! Очигледно је да свако пријатељство има границе, па је Мета, без проблема одговорио – то није решење.

Највећи противници визне либерализације за Косово су Немачка и Француска. Обе државе су јасно ставиле до знања да “постоји оправдани страх да би после либерализације визног режима могло да дође до масовних злоупотреба захтева за азил”.
Такође, ЕУ подвлачи да учествовање Приштине у разговорима са Београдом, као и у Берлинском процесу, нису услови везани за визну либерализацију.

Услов су, како истичу, борба против криминала и корупције, али и демаркација са Црном Гором која је поново одложена, тако што је нови премијер Рамуш Харадинај, уместо да подстакне гласање о овој теми, одлучио да се опет формира комисија која ће проценити услове око разграничења.

Већ дуже време Тачи у немачким медијима понавља да одлагање визне либерализације ствара простор за “политички и верски екстремизам” и да би “снаге које не желе добро региону” могле да то искористе. Берлин и Вашингтон на то изгледа више не реагују.

– Косово мора да испуни критеријуме за визну либерализацију – подвукао је Грег Делави, амерички амбасадор.

Тачи сада инсистира да Албанија има уставну и законску обавезу да косовским Албанцима издаје своје пасоше.

Он сматра да то није нека врста притиска, већ хумани и племенит позив Албанији да олакша грађанима Косова слободу кретања.

– После класичне изолације коју ЕУ врши над грађанима Косова и затварање сваке наде да ће се грађани Косова слободно кретати у шенгенској зони, требало би да тражимо да се тај проблем реши и на националној равни онолико колико то може да се реши. Мој је захтев уставно и законско право Косова, али и право које је уставна и законска обавеза Албаније – казао је Тачи.

Иљир Мета је на то одговорио да узимање албанског држављанства није решење, већ да би требало да се “превазиђе проблем изолације Косова”.

У Брисел са пасошем Албаније
Тачи је признао да сви политичари на Косову, укључујући и оне на највишим функцијама, имају албанске пасоше.
– Они исто тако врло брзо могу да добију визе у амбасадама на Косову. Зато мислим да Албанија треба да се понаша одговорно у остваривању својих уставних обавеза – казао је Тачи.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here