Европски савет за спољне односе: СПЦ је непријатељски настројена према црногорској држави

Поделите:

Српска православна црква (СПЦ) непријатељски је настројена према црногорској држави и њеној прозападној оријентацији због чега је Влада Црне Горе види као безбједносну пријетњу, оцјењује се у анализи паневропске организације „Европски савјет за спољне односе“ (ЕЦФР).

Организација, чији су чланови „утицајни европски појединци“, попут Карла Билта и Хавијера Солане, у документу „Моћ перспективе: Зашто је чланство у ЕУ и даље важно на Западном Балкану“ написала је да би потенцијална тачка усијања на Балкану могла бити Српска православна црква (СПЦ) у Црној Гори и на Косову.
Упозорава се да због слабљења утицаја Европске уније, последица може бити угрожавање сигурности Западног Балкана и будућности Преспанског споразума који су склопиле Сјеверна Македонија и Грчка.

Наводи се да су Србија и Црна Гора традиционално имале блиске односе, те да у тим државама постоје „преклапајући етнички и религијски идентитети“.

СПЦ највећи проблем за односе Србије и Црне Горе

Подсјећа се да је до размирица између двије државе дошло након што је Црна Гора признала независност Косова и након што су црногорске власти ограничиле своје држављане да не могу имати и српско држављанство.

„Дјеловање СПЦ проузроковало је највише спорења“, наглашава се у извјештају и додаје да „Србија види сваку политику кроз питање Косова“, што се одражава на међудржавне односе.

Србија, како пише, не признаје демаркацију Црне Горе и Косова, „сматрајући да је то кршење њеног територијалног интегритета“.

У извјештају се наглашава да црногорске власти брине улога СПЦ након што су се подигле тензије када је Влада 2015. године представила Нацрт закона о слободи вјероисповијести, „који би ефективно измјестио власништво над већином цркава на државу“.

„Влада је 2015. покушала да усвоји закон, али га је повукла послије негодовања СПЦ“,  пише у извјештају.

Закон о слободи вјероисповјести

Објашњава се да је Закон, који је измијењен у складу са препорукама Венецијанске комисије, усвојен крајем 2019. године и да се њим прецизира да вјерске заједнице, укључујући и СПЦ, морају понудити — како би задржале власништво над црквама — доказ о власништву за објекте саграђене до 1918. године. Објашњава се да је тада успостављено Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца и да је та држава преузела имовину и у Црној Гори.

Пише и да су српски медији оптужили Владу Црне Горе да покушава да опљачка СПЦ, док српски „патријарх Иринеј пријети црногорском предсједнику Милу Ђукановићу анатемом (формалном клетвом)“.

„Влада Србије је такође упозорила Владу Црне Горе о могућности погоршања дипломатских односа“, истиче се у анализи.

Подсјећају да је Венецијанска комисија поздравља предлог закона јер „доноси значајне позитивне промјене“ у односу на ранији, који „је застарио“, те да је Закон усвојен упркос „снажним протестима и у Србији и у Црној Гори“.

СПЦ заступник руских интереса

Указује се и на то да, иако је „’црногорска православна црква‘ основана 1993. године, већина православног становништва иде у СПЦ, која има велики утицај на јавно мњење“.

„Много свештеника који припадају СПЦ, међу којима је митрополит црногорски, имају јаке националистичке и друштвено-конзервативне ставове, укључујући негирање српских ратних злочина у југословенским конфликтима, против су права ЛГБТ заједнице, негирају постојање црногорског националног идентитета, НАТО називају ’четвртим рајхом‘ и шире говор мржње против муслимана који су мањински народ у Црној Гори“, стоји у у анализи, као и да је СПЦ „уско повезана са Русијом и често је виђена као руски заступник“.

У анализи се тврди и да је манастир СПЦ (Острог) био једна од локација гдје је припремана терористичка акција 2016. године у Црној Гори.

„СПЦ није регистрована у Црној Гори, не плаћа порез и власти не знају колико свештеника активно служи у држави“, пише у документу.

Објашњава се и да Закон о слободи вјероисповијести „неће истјерати СПЦ из Црне Горе, чак и ако не буде могла да докаже власништво над некретнинама у којима служи“, те да та црква „неће изгубити некретнине у функционалном смислу“, али да ће „црногорске власти добити контролу“.

Спутњик

Кометнар са форума Поуке на извештај Европског савета:

Европски Савет за спољне послове је неформална група, која има збуњујуће име које подсећа на важне ЕУ институције. Ипак, иако није званична институција, у њој су чланови секретар НАТО Солана, шведски министар Карл Билт и други утицајни и моћни. Овакве групе обично јавно исказују оно што званичници мисле тајно, или полутајно говоре на састанцима.

На Божић су објавили подужи текст у коме су таргетирали СПЦ као једног од главних криваца за проблеме Балкана.

Текст је на енглеском и може се наћи овде

WWW.ECFR.EU

The EU should demonstrate its commitment to the Western Balkans by encouraging countries there to resolve their outstanding disputes

 Но укратко, већина медија је пренела најзанимљивије делове који се тичу СПЦ. СПЦ је приказана као манијакални реликт прошлости, који угрожава мир и стабилност, потиче мржњу према мањинама ЛГБТ, муслиманима итд, Социјално неадаптирана за 21. век СПЦ угрожава чак и Преспански Споразум о имену Македоније којим је избегнут рат Албанаца и Македонаца итд.

Оптужбе су такве какве су, нама је јасно какве су, но моје питање је шта можемо учинити да се решимо беде да нас најмоћније организације на свету не прогањају. СПЦ теолошки нема никакве потребе да буде у конфликту са ЕУ и НАТО. НАТО и ЕУ нису наши непријатељи, ни литургички ни догматски нити по било чему што се тиче самог бића Цркве.

Беда која нам је навучена јесте искључиво политички став појединих Епископа, који су своју идеологију и политичке идеје наметали целој Цркви, и добрим делом деценијама неумереним изјавама и ничим изазвани нама стезали омчу око врата, и хушкајући народне масе.

Ми сад већ у Црној Гори плаћамо губитком светиња сваку Амфилохијеву беседу против НАТО, Атанасијеве коментаре о еврослинавцима и против људских права и демократије итд. Нажалост нису њих двојица једини. Ако се нешто не промени, плаћаћемо и у другим крајевима. Питање је да ли нам је то требало? Као Цркви, не као политичком етносу?

Мора нам бити јасно да су то политички ставови, а не црквени, и да ма како нама лично блиски били, они нису нити тема нити став Српске православне цркве, немају везе са догматима, са канонима или богослужењем. Исто тако, политичко навијање смо имали од Николаја и Гаврила Дожића за Енглезе 1941., а скупо смо их платили.

Овај пут нико други до наш епископат који нам је навукао ову беду на врат, својим изјавама и ставовима мора под хитно да престане да коментарише политику, иако им је то веома тешко, али морамо поредати приоритете: то је Црква као богослужбена заједница пре свега. Лако је са туђом патком у коприве силазити, и да неко други плаћа туђе рачуне.

Ово је велик проблем и сви ми можемо очекивати проблеме, који су сасвим непотребни. Наравно, не требамо се окривљивати, него морамо гледати како да се извучемо.

Тема није да ли је све ово тачно зашта нас оптужују, него како можемо да се извучемо. Конкретно како заштити нашу канонску територију у Македонији, а да не будемо оптужени да минирамо Македонску државу и нацију? Упали смо у проблеме преко главе и ово је само наговештај.

Поуке.орг

Поделите:

2 Коментари

  1. Аман, све ово је само део једне шире геополитичке игре која има за циљ изолацију Русије у политичком економском војном а сада и верском смислу као и изолација руских савезника. Оптуживати наше епископе за ову ситуацију је потпуно непоштено јер се Запад служи тиме као изговор за сопствене активности на Балкану. Наравно да им треба изговор па га нађу било где. Оваквим текстовима само лежете на руду западу.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here