Евростат: Више од половине Срба живи у претрпаним становима

Поделите:

Иако велики број грађана Србије живи у сопственој кући или стану, званична европска статистика која се бавила и нашом земљом, показује да Срби живе у квадратури најчешће недостојној удобног и конфорног живота.

Према подацима Евростата, такозвана стопа претрпаности у Србији износи 57,7 одсто. То практично значи да више од половине људи у нашој земљи нема адекватну величину простора у којој живи. Поред тога, забрињава и податак да је Србија по основу овог показатеља значајно назадовала у последње две године. Посебан проблем је то што 70 одсто младих од 16 до 29 година живи у претрпаним становима, пише Блиц.

“У 2017. години стопа претрпаности у Србији је износила 53,4 одсто. На њено повећање је утицао стандард живота грађана који ограничава куповину већих објеката, али и станоградња. Kада погледамо да се у Србији најчешће граде мали станови до око 50 квадрата, јасно је да је то одраз наше економске реалности”, каже за “Блиц Бизнис” економиста Иван Николић који се у својим радовима бавио овом тематиком.

Анализирајући претрпаност у Европској унији анализа Евростата показује да је у ЕУ ова стопа највећа у Румунији и да износи чак 47,9 одсто. У преводу, сваки други Румун живи у скученом простору. Следе Бугарска са стопом претрпаности од 43,5 одсто, затим Хрватска (41,4 одсто), Латвија (40,7 одсто) и Мађарска (40,1 одсто).

“Да се не би живело у претрпаним становима број соба мора бити у складу са тим да ли породицу чини пар, односно самац, деца, као и који полови деце су у питању и колико деца имају година. На пример, за човека са супругом и децом различитог пола до 12 година двоипособан стан је сасвим довољан. Њиховим преласком границе од 12 година сврстали су се у ових 57,7 одсто становништва Србије које живи у претрпаним становима”, објашњава економиста Мирослав Здравковић.

Kако Евростат наводи, стопа претрпаности је проценат становништва који живи у пренасељеној породици. Сматра се да особа живи у таквим условима ако домаћинство нема на располагању минималан број соба по следећем принципу:

– једна соба за сваки брачни пар

– једна соба за једну особу старију од 18 година

– једна соба за два брата или две сестре старости између 12 и 17 година

– једна соба по особи старости од 12 до 17 година

– једна соба за двоје деце млађе од 12 година

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here