Фејсбук: Већина политичких тролова су Американци, а не Руси

Поделите:

Фејсбукје “бановао” на стотине страница и налога за које је откривено да је са њих та друштвена мрежа била преварена политичким садржајем. Занимљиво је да већина није повезана са Русијом, већ да долазе из Америке.

Та компанија је саопштила да су забранили 559 страница и 251 профил које су углавном контролисали Американци, укључујући независне медије са милионима пратилаца, пише британски Телеграф.

Натанијел Глајкер, шеф сајбер безбедности у Фејсбуку, је изјавио да лажне активности на сајту сада углавном долазе од домац́их хакера који покушавају да искористе политичке поделе.

“Чишц́ење је део тренутне кампање Фејсбука против онога што она назива ‘координисано неаутентично понашање’, што у овом случају значи коришц́ење лажних налога за ширење сумњивог садржаја тако што се вештачки подиже популарност.”

У јулу месецу компанија је забранила 32 странице које су имале обележје утицајне руске кампање, а у августу је уклонила још 652 за које тврди да су биле оркестриране из Ирана.

Глајкер наводи да је вец́ина лажних активности сада “мотивисана новцем, а не политиком”. Једна од најчешц́их врста спама биле су објаве за производе попут наочара за сунце или производа за мршављење”, рекао је он.

Постоји, међутим, и спам садржај који је доста другачији.

“Људи који стоје иза њих креирају мрежу страница користец́и лажне профиле или више налога са истим именима. Они постављају кликбејт објаве на овим страницама како би довели људе на њиховое веб локације које су потпуно одвојене од Фацебоока и изгледају легитимне, али заправо нису”.

“Ако погледате обим, вец́ина информативних операција које видимо су домац́е”, рекао је Глајкер за Њујорк Тајмс.

То указује на то да Американци сада копирају успех руског програма да би водили сопствене политичке кампање, било да је реч о идеологији или једноставно новцу.

Фацебоок је одбио да коментарише политичку орјентацију страница које су забранњене, али су то углавном левичарке групе попут “Сноwфлакес”, “Реасонабле Пеопле Уните” и Реверб Пресс-а, “прогресивног” медијског сајта.

Ипак, са Фацебоока је уклоњена и групу “Ригхт Wинг Неwс”, конзервативног медијског бренда покренутог 2001. године, који има 3,1 милиона присталица на тој друштвеној мрежи.

b92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here