ФАЗ: Србији није место у ЕУ. БИРОДИ: Наводи ФАЗ-а не одражавају стварно стање

Поделите:

Председник Србије Александар Вучићц говори да своју земљу води у ЕУ, а истовремено медији који су ослонац његове власти користе сваку прилику да хушкају против Европе, и зато таквој Србији није место у Унији, пише данас немачки дневник Франкфуртер алгемајне цајтунг (Франкфуртер Аллгемеине Зеитунг – ФАЗ).

Лист пише да ће немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон сутра у Берлину примити лидере шест земаља Западног Балкана, које све желе у ЕУ, али да ниједна није стварно припремљена за то.

Наводећи да пример Румуније и Бугарске показује шта може да се догоди ако ЕУ у чланство прими земље које за то нису довољно зреле, ФАЗ констатује да су земље региона заслужиле подршку, али “да би даље приближавање Унији у овом тренутку послало погрешан сигнал”.

ФАЗ оцењује да, са изузетком Северне Македоније која је храбрим корацима и реформама заслужила почетак приступних преговора, цео регион пружа “отужну слику”.

То, како се наглашава, посебно важи за Србију која упркос релативно доброј економској ситуацији “у овом тренутку није погодан кандидат за чланство, па ни за даље приближавање ЕУ”.

Грађани Србије, пише ФАЗ, у анкетама показују најнижу стопу наклоности према ЕУ која је икада измерена у некој земљи кандидату. Председник Вучић то објашњава чињеницом да је већина чланица ЕУ признала независност Kосова, пише лист.

“Ипак, није довољно указивати на Kосово да би се објаснио одбојан став многих Срба према ЕУ. Јер, док Вучић тврди да жели да поведе своју земљу у ЕУ, управо медији који су му потпуно одани у свакој прилици хушкају против Европе, систематски и свакодневно. Примери за то су телевизија Пинк, којој Вучић радо даје интервјуе, и агресивни таблоид Информер”, пише ФАЗ.

“Оба медија су одлучујући елементи његове власти. Од пореске управе, полиције и тајних служби (који су под Вучићевом контролом) редакције добијају материјал о непоћудним новинарима или опозиционарима. Следе некада и недељама дуге кампање против жртава. Јесте да је материјал некада потпуно измишљен, али је то довољно за нарушавање угледа”, пише немачки дневник.

Према писању ФАЗ, Информер, када се не бави блаћењем Вучићевих противника, најмање једном недељно упозорава да се спрема рат против Србије, ЕУ представља као савез пријатеља Албанаца и геј-лобиста чији је циљ исламизација Европе, и шири уверење да би Србији дошао крај да нема заштитничке руке Вучића и руског председника Владимира Путина.

“Па ипак Вучић шефа Информера назива личним пријатељем. Да ли се то слаже са његовом намером да поведе земљу у ЕУ? У председниковом окружењу кажу да се то мора разумети. Да у Србији постоји јако проруско, антизападно расположење. Kажу да би, да тој струји не подилазе Вућић и њему наклоњени медији, то радили други, а то није у интересу Европе”, пише дневник.

“Ако је то објашњење тачно, то би био одлучујући аргумент против чланства Србије у ЕУ. Зашто би ЕУ омогућила политичко учешће држави у којој се хушкање против Уније сматра инструментом неопходним за осигурање власти. Онај ко жели да прими Србију у ЕУ мора да зна да би тако само још једна Мађарска ушла у блок. Држава у којој је сада хушкањем против ЕУ могу добити избори. Таква чланица само би ослабила ЕУ. И зато таквој Србији место јесте у Европи, али не и у Европској унији. Барем не данас и не сутра”, закључује ФАЗ.
БИРОДИ: Наводи ФАЗ-а не одражавају стварно стање, српски медији о ЕУ неутрални
Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) саопштио је данас да оцене које се односе на начин извештавања медија у Србији о Европској унији, а које је објавио часопис Франкфуртер алгемајне цајтунг не одсликавају стварно стање.

БИРОДИ је саопштио да су истраживања централних информативних емисија од 1.8. до 31.12. 2018. са националном фреквенцијом и дневних новина показала да је доминантан начин извештавања о ЕУ неутралан, односно да медији преносе само информације о активностима функционера из Србије и ЕУ.

Немачки ФАЗ објавио је текст уочи самита у Берлину да председник Србије Александар Вучић говори да своју земљу води у ЕУ, али да истовремено медији који су ослонац његове власти користе сваку прилику да хушкају против Европе, због чега зато таквој Србији није место у Унији.

Истраживање БИРОДИ-ја је показало да су ЕУ, односно преговарачка поглавља, у сенци преговора око Kосова и да су ЕУ функционери, изузев Јонанеса Хана и Фредерике Могерини маргинално представљени у свим медијима.

“Kада су у питању поменути Пинк и Инфомер, ЕУ је више позитивно него негативно представљена на Пинку, док је у Информеру ситуација обрнута, ЕУ је негативније представљена”, саопштио је БИРОДИ.

Институт је оценио да, када је у питању антиевропско расположење у Србији, да је оно у супротности са фактицитетом да највећи број грађана, и то они који су високошколовани, из Србије одлази управо у ЕУ.

БИРОДИ је најавио да ће у наредних 10 дана спровести истраживање јавног мњења на тему односа грађана Србије према чланству у ЕУ и добијене податке поредити за налазима мониторинга медија и статистичким подацима о миграцијама грађана Србије како би дао прецизну слику опредељености грађана Србије.

“Међутим, оно што је већ сада јасно на основу седмогодишњег мониторинга медија да ЕУ у Србији нема адеквану комуникациону стратегију. Овоме треба додати да изјаве ЕУ политичара који дају оцене стања у Србији не узимају као репер европске вредности, већ актуелној власти гледају кроз прсте што такође може да буде разлог негативног става (преосталих) грађана о чластву Србије у ЕУ”, саопштио је БИРОДИ.

Beta

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here