Фејсбук штити расистичке странице јер му доносе профит?

Поделите:

Фотографије и видео записи деце, насилан говор мржње и расистички садржаји не уклањају се одмах или аутоматски са ове друштвене мреже, показало је истраживање емисије “Диспачес” Kанала 4, чији је репортер тајно снимао људе из Фејбука који одлучују о томе да ли неки садржај треба уклонити са мреже.

Истраживање је показало да је екстремно десничарском и расистичком садржају дата посебна заштита која спречава аутоматско брисање. Откривено је да је садржај који дискриминише заштиц́ене етничке или верске групе одмах брисан, док је садржај, уперен против имиграната истих група, остајао на Фејбуку.

На снимку су приказани Фејсбукови модератори унутар највећег центра за модерацију садржаја у Великој Британији. Они објашњавају да ц́е, на пример, уклонити расистички пост који вређа муслимане. Међутим, ако су постови конкретно усмерени на муслиманске имигранте, онда би то сматрали политичком изјавом, и тај коментар би остајао, пише Индепендент.

Фејбук страница посвец́ена екстремном десничару Томију Робинсону и страница “Британци на првом месту”, имају посебну заштиту, која се обично нуди владама и новинским организацијама. Тај “заштиц́ени” статус значи да се проблематични садржај нец́е једноставно избрисати, вец́ ц́е бити прослеђен запосленима који ц́е га прегледати у року од 24 сата.

Ове странице имају огроман број пратилаца. Страница Робинсона има више од 900.000 фанова, а модератори спекулишу да је стављена под заштиту јер “има пуно следбеника, тако да ствара доста прихода за Фејсбук”.

Ова компанија признала је да су поменутим страницама дате посебне заштитне мере. Међутим, они додају да се политички садржај мора разликовати од расистичког.

“Ако садржај заиста крши полису, нестаће са мреже. Желим да буде јасно да ово није дискусија о новцу, то је дискусија о политичком говору “, каже Ричард Ален, потпредседник Фејсбука за глобална политичка питања.

“Људи дискутују о веома осетљивим питањима на Фејбуку, укључујуц́и и питања попут имиграције. Та политичка дебата може бити сасвим легитимна”, истиче он.

Један од некадашњих Фејсбукових инвеститора Роџер Мек Нами тврди да се компанија ослања на екстремни садржај како би осигурала да његови пратиоци остану ангажовани на сајту.

“То је заиста опасан облик садржаја који привлачи најекстремније људе на платформи”, упозорава он.

“Фејсбук је схватио да је пожељно да људи проводе више времена на страници због оглашавања. Потребни су људи да виде рекламе”, објашњава бивши инвеститор ове друштвене мреже.

Он додаје и да су екстремно усмерени корисници погодни за привлачење других екстремних људи на Фејсбуку и да једна особа, својом активношчу, може да доведе на страницу између 50 и 100 нових пратилаца.

Ричард Ален пориче оптужбе да се компанија ослања на екстремни садржај због својих прихода.

“Шокантни садржај нам не доноси више новца. То је само неспоразум око тога како систем функционише. Људи долазе на Фејсбук зарад дељења садржаја са својом породицом и пријатељима.”

 

б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here