Фејсбук „заратио“ са Сорошем и Њујорк тајмсом

Поделите:

Ипак, из Фејсбука тврде да им није била жеља да „блате” Сороша, већ да открију координисану кампању против ове друштвене мреже

Друштвену мрежу Фејсбук тресе највећа криза у историји, након открића Њујорк тајмса да се та компанија светила својим највећим критичарима неосновано их доводећи у везу са америчким милијардером Џорџом Сорошем и ширећи о њима екстремно десничарске теорије завере.

Фејсбук се овде године нашао на удару критика због открића скандала са „Кембриџ аналитиком” и коришћењем података корисника друштвене мреже ради утицања на америчке председницке изборе, као и због бројних других афера.

Да би се одбранио, Фејсбук је запослио агенцију за односе са јавношћу „Дејфајнерс паблик аферс” (Definers Public Affairs), познату по добрим односима са Републиканском странком, преноси Танјуг.

На захтев Фејсбука, та агенција је новинарима доставила извештај у којем је оптужила Сороша да подржава антифејсбук групе и тражила да се истраже наводне финансијске везе између тих група и познатог бизнисмена, навео јеЊујорк Тајмс.

Сорош, 88-годишњи Јеврејин рођен у Мађарској, који је преживео Холокауст, дуго је финансирао бројне либералне и продемократске активности и покрете широм света.

Зато је главна бабарога у ултрадесничарским теоријама завере, од којих многе имају антисемитски призвук, а најновија од тих теорија тврди да је Сорош лично финансирао караван миграната који преко Централне Америке стиже до јужне границе САД, пише Блиц.

Сорош је, како се наводи, недавно био и једна од мета напада Цезара Сајока, Трамповог присталице који је слао бомбе истакнутим критичарима америчког председника.

Сајок је, наводно, био опседнут теоријама завере о Сорошу.

После текста у Њујорк тајмсу, Патрик Гаспар, председник Сорошевог Фонда за отворено друштво, послао је писмо Шерил Сандберг, главној оперативној менаџерки Фејсбука, и проследио га Марку Закербергу, директору и оснивачу компаније, као и члановима америчког Конгреса.

Гаспар је, како се наводи, повезао „прљаву кампању” Фејсбука против Сороша са покушајем његовог убиства бомбом.

„Био сам шокиран кад сам од Њујорк тајмса сазнао да сте Ви и Ваше колеге из Фејсбука ангажовали републиканску истраживачку компанију како бисте подстакли анимозитет према Џорџу Сорошу. Као што знате, постоје заједнички десничарски напори широм света да се демонизују господин Сорош и његова фондација, коју ја водим – напор који је допринео смртним претњама и испоруци бомби у кућу господина Сороша. Несумњиво сте свесни да се мноштво ових очигледно лажних и антисемитских информација пуних мржње шири преко Фејсбука”, навео је у писму Гаспар.

Гаспар је рекао да је таква пракса Фејсбука за осуду и затражио састанак очи у очи са Шерил Сандберг.

„Ипак, на крају крајева, овде се не ради о Џорџу Соросу или његовим фондацијама. Ваши методи прете друштвеним вредностима, подривајући нашу демократију”, написао је Гаспар.

Из Фејсбука је у четвртак, после објављивања текста, саопштено да су прекинули сарадњу са спорном агенцијом за односе са јавношћу.

Компанија је, како се наводи, у анонимном посту на блогу признала да је агенција подстицала припаднике медија да истраже могуће везе између Сороша и организацијом против Фејсбука, званом „Слобода од Фејсбука”.

Ипак, из Фејсбука тврде да им није била жеља да „блате” Сороша, већ да открију координисану кампању против ове друштвене мреже.

 

Извор Политика,

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here