Фејсбук зауставио манипулације из Ирана и Русије

Поделите:

Друштвена мрежа Фејсбук објавила је да је зауставила манипулације са налога отворених у Ирану и Русији, усмјерених ка Латинској Америци, САД, Великој Британији и Блиском истоку.

“Неке од ових активности започете су у Ирану, неке у Русији. У питању су одвојене акције и нијесмо установили да су повезане”, навео је јуче Фејсбук на свом блогу.

Kомпанија је оштро критикована да није довољно учинила против оваквих злоупотреба током кампање за предсједничке изборе у САД 2016. године.

Фејсбук је затворио 652 странице, друштвене групе и фалсификоване налоге покренуте у Ирану. Њихова мета су профили на Фејсбуку или другим мрежама отворени на Блиском истоку, Латинској Америци, САД и Великој Британији.

Поред затварања страница везаних за Иран, Фејсбук је саопштио да наставља да затвара странице које могу бити “везане за изворе, раније идентификоване од стране америчке владе, којима управља руска војна обавјештајна служба”.

Садржај ових страница углавном се односио на Украјину и Сирију.

Америчке власти су раније упозориле да су, како се ближе избори за Kонгрес САД у новембру, активности везане за руско уплитање поновно почеле.

“То је изазов јер одговорни за те активности располажу великим средствима”, наводи Фејсбук, који је саопштио и да у потпуности сарађује са америчком полицијом.

 

beta

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here