Финалне припреме за долазак Путина и детаљи плана посете: Београд ће у четвртак бити непробојна тврђава

Поделите:

Ниво безбедности у Београду ће бити подигнут на највиши ниво због доласка руског председника

Председник Русије Владимир Путин стиже у четвртак 17. јануара у посету Србији. То ће бити његов 15. сусрет са председником Србије Александром Вучићем. С тим у вези, ниво безбедности ће бити подигнут на највиши ниво. У међувремену се обављају последње припреме у српској престоници уочи доласка важног госта из Русије.

У медијима се већ данима спекулише о броју припадника служби безбедности, који ће бити задужени за обезбеђење двојице председника, помиње се бројка од чак 7.000.

Носилац мера безбедности биће Јединица за обезбеђење одређених личности и објеката у сарадњи са појединим организационим јединицама МУП-а, али и другим државним органима.

Славиша Kрстић, начелник Одељења за обезбеђење одређених страних личности и делегација, прецизирао је да ће током посете бити примењене посебне мере физичког и техничког обезбеђења на трасама кретања штићене личности, али и око објеката које ће посетити.

Житељи зграда на Новом Београду које се налазе на рути посете председника Руске Федерације Владимира Путина, добили су већ несвакидашње обавештење.

– Обавештавају се станари зграде да ће дана 17.1.2019. године у званичној посети Републици Србији гостовати председник Руске Федерације, господин Владимир Путин заједно са делегацијом. С тим у вези, а из разлога безбедности руског председника молимо вас да дана 17. 1. 2019. године не излазите на терасу зграде, као и да не отварате прозоре за време трајања посете – стоји на улазним вратима.

Припадници Министарства унутрашњих послова предузеће максималне мере обезбеђења, које ће довести и до измене режима саобраћаја у одређеним деловима Београда, саопштено је из МУП-а.

Драган Богосавац, начелник Управе саобраћајне полиције Полицијске управе за град Београд, указао је да ће током трајања посете председника Руске Федерације на подручју главног града бити предузете максималне мере обезбеђења, по такозваном првом степену.

– Биће забрањен сваки вид саобраћаја на траси кретања штићене личности, као и на саобраћајницама које се налазе у непосредном окружењу. На снази ће бити и забрана паркирања возила на саобраћајницама које се налазе на траси кретања штићене личности – прецизирао је Богосавац.

Он је апеловао на грађане да се приликом посете председника Руске Федерације придржавају упутстава припадника МУП-а који ће бити ангажовани на пословима обезбеђења.

Било је спекулација и да су 250 најелитнијих руских специјалаца и лично обезбеђење Путина већ стигли у Београд.

Према тим наводима, они проверавају путању којом ће се кретати председник Русије, места састанака, клима-уређаје, храну, интернет.

Биће заваривани и шахтови, а снајперисти ће бити распоређени по највишим крововима зграда у Београду.

Професор Факултета за безбедност Зоран Драгишић спекулације у медијима о томе ко ће и у коликом броју обезбеђивати руског председника Владимира Путина током његове посте Србији, сматра неозбиљним, јер се обезбеђење тако важних личности, како каже, не препушта случају нити се рекламира и у њега је упућен само узак број људи.

Драгишић у изјави Тањугу напомиње да руске и српске безбедносне службе, које су у координацији, једине знају целокупан план.

Они ће га заједно чувати, а у Београду су, каже, већ људи из руске федералне службе обезбеђења.

– Њихови тимови су већ ту, блиско сарађују са нашим снагама. Путина ће чувати и наса полиција, као спољни прстен обезбеђења, а непосредно уз Путина ће свакако бити његови телохранитељи – каже Драгишић и понавља да је план обезбедња строго чувана тајна.

У обезбеђењу Путина учествоваће и Војска Србије. Наводно, три српска „мига” „преузеће” авион с председником Русије чим уђе у ваздушни простор Србије, а до тада ће на његов авион мотрити ПВО руске војске.

Све безбедносно интересантне особе биће проверене, а појачаће се и контрола кретања пешака, нарочито на прометним местима.

Припадници Жандармерије у пуној опреми биће распоређени у центру града, али и на железничкој и аутобуској станици, аеродрому и прилазима Београду.

Такође, интернет комуникација Србије и иностранства биће оштрије надгледана.

Према званичном програму посете, како Тањуг сазнаје, председник Вучић ће на аеродромну лично дочекати и поздравити свог руског госта, а потом ће се заједно упутити на Гробље ослободилаца Београда, где ће положити венце ослободиоцима Београда и на Споменик Црвеноармејцу.

Руски председник ће, на путу до сале за састанак, имати прилику да у друштву свог домаћина, председника Вучића, обиђе изложбу „Српско-руске везе у документима Архива Србије од 1804. до 1918“.

Следи затим састанак два председника у такозавном ужем формату, када ће се Вучићу придружити са српске стране премијерка Ана Брнабић, као и потпредседници владе и министри Ивица Дачић и Небојша Стефановић, а потом ће бити састанак бити настављен у ширем формату.

Према информацијама Тањуга, Вучић и Путин имаће и тет-а-тет састанак, за који је планирано 15 минута.

У оквиру посете, на агенди је и потписивање око 20 споразума, а само део њих у присуству двојице шефова држава.

Споразуми који ће бити потписани су из области инфраструктуре, енергетике, образовања (сарадња универзитета која ће, између осталог, омогућити да се много већи број српских студената, уз стипендије, школује у Русији), затим у области иновација, технолошког напретка и дигитализације.

Један од свечанијих тренутака ове посете биће онај када ће председник Русије уручити председнику Вучићу орден Александра Невског, после чега ће се два председника обратити јавности.

Александар Вучић биће потом домаћин Путину на свечаном ручку, којем ће, поред званичника две земље присуствовати и један број угледних званица, јавних личности, попут Емира Kустурице, глумца Милоша Биковића и других.

За грађане Београда и Србије свакако ће бити најатрактивнији заједнички одлазак председника Вучића и Путина у Храм Светог Саве, где ће им се, у обиласку Kрипте и централног дела, придружити Патријарх Иринеј.

С тим у вези, испред Храма Светог Саве се спороводе последње припреме за дочек високих званица.

Telegraf

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here