Finalne pripreme za dolazak Putina i detalji plana posete: Beograd će u četvrtak biti neprobojna tvrđava

Podelite:

Nivo bezbednosti u Beogradu će biti podignut na najviši nivo zbog dolaska ruskog predsednika

Predsednik Rusije Vladimir Putin stiže u četvrtak 17. januara u posetu Srbiji. To će biti njegov 15. susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. S tim u vezi, nivo bezbednosti će biti podignut na najviši nivo. U međuvremenu se obavljaju poslednje pripreme u srpskoj prestonici uoči dolaska važnog gosta iz Rusije.

U medijima se već danima spekuliše o broju pripadnika službi bezbednosti, koji će biti zaduženi za obezbeđenje dvojice predsednika, pominje se brojka od čak 7.000.

Nosilac mera bezbednosti biće Jedinica za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata u saradnji sa pojedinim organizacionim jedinicama MUP-a, ali i drugim državnim organima.

Slaviša Krstić, načelnik Odeljenja za obezbeđenje određenih stranih ličnosti i delegacija, precizirao je da će tokom posete biti primenjene posebne mere fizičkog i tehničkog obezbeđenja na trasama kretanja štićene ličnosti, ali i oko objekata koje će posetiti.

Žitelji zgrada na Novom Beogradu koje se nalaze na ruti posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, dobili su već nesvakidašnje obaveštenje.

– Obaveštavaju se stanari zgrade da će dana 17.1.2019. godine u zvaničnoj poseti Republici Srbiji gostovati predsednik Ruske Federacije, gospodin Vladimir Putin zajedno sa delegacijom. S tim u vezi, a iz razloga bezbednosti ruskog predsednika molimo vas da dana 17. 1. 2019. godine ne izlazite na terasu zgrade, kao i da ne otvarate prozore za vreme trajanja posete – stoji na ulaznim vratima.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova preduzeće maksimalne mere obezbeđenja, koje će dovesti i do izmene režima saobraćaja u određenim delovima Beograda, saopšteno je iz MUP-a.

Dragan Bogosavac, načelnik Uprave saobraćajne policije Policijske uprave za grad Beograd, ukazao je da će tokom trajanja posete predsednika Ruske Federacije na području glavnog grada biti preduzete maksimalne mere obezbeđenja, po takozvanom prvom stepenu.

– Biće zabranjen svaki vid saobraćaja na trasi kretanja štićene ličnosti, kao i na saobraćajnicama koje se nalaze u neposrednom okruženju. Na snazi će biti i zabrana parkiranja vozila na saobraćajnicama koje se nalaze na trasi kretanja štićene ličnosti – precizirao je Bogosavac.

On je apelovao na građane da se prilikom posete predsednika Ruske Federacije pridržavaju uputstava pripadnika MUP-a koji će biti angažovani na poslovima obezbeđenja.

Bilo je spekulacija i da su 250 najelitnijih ruskih specijalaca i lično obezbeđenje Putina već stigli u Beograd.

Prema tim navodima, oni proveravaju putanju kojom će se kretati predsednik Rusije, mesta sastanaka, klima-uređaje, hranu, internet.

Biće zavarivani i šahtovi, a snajperisti će biti raspoređeni po najvišim krovovima zgrada u Beogradu.

Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić spekulacije u medijima o tome ko će i u kolikom broju obezbeđivati ruskog predsednika Vladimira Putina tokom njegove poste Srbiji, smatra neozbiljnim, jer se obezbeđenje tako važnih ličnosti, kako kaže, ne prepušta slučaju niti se reklamira i u njega je upućen samo uzak broj ljudi.

Dragišić u izjavi Tanjugu napominje da ruske i srpske bezbednosne službe, koje su u koordinaciji, jedine znaju celokupan plan.

Oni će ga zajedno čuvati, a u Beogradu su, kaže, već ljudi iz ruske federalne službe obezbeđenja.

– Njihovi timovi su već tu, blisko sarađuju sa našim snagama. Putina će čuvati i nasa policija, kao spoljni prsten obezbeđenja, a neposredno uz Putina će svakako biti njegovi telohranitelji – kaže Dragišić i ponavlja da je plan obezbednja strogo čuvana tajna.

U obezbeđenju Putina učestvovaće i Vojska Srbije. Navodno, tri srpska „miga” „preuzeće” avion s predsednikom Rusije čim uđe u vazdušni prostor Srbije, a do tada će na njegov avion motriti PVO ruske vojske.

Sve bezbednosno interesantne osobe biće proverene, a pojačaće se i kontrola kretanja pešaka, naročito na prometnim mestima.

Pripadnici Žandarmerije u punoj opremi biće raspoređeni u centru grada, ali i na železničkoj i autobuskoj stanici, aerodromu i prilazima Beogradu.

Takođe, internet komunikacija Srbije i inostranstva biće oštrije nadgledana.

Prema zvaničnom programu posete, kako Tanjug saznaje, predsednik Vučić će na aerodromnu lično dočekati i pozdraviti svog ruskog gosta, a potom će se zajedno uputiti na Groblje oslobodilaca Beograda, gde će položiti vence oslobodiocima Beograda i na Spomenik Crvenoarmejcu.

Ruski predsednik će, na putu do sale za sastanak, imati priliku da u društvu svog domaćina, predsednika Vučića, obiđe izložbu „Srpsko-ruske veze u dokumentima Arhiva Srbije od 1804. do 1918“.

Sledi zatim sastanak dva predsednika u takozavnom užem formatu, kada će se Vučiću pridružiti sa srpske strane premijerka Ana Brnabić, kao i potpredsednici vlade i ministri Ivica Dačić i Nebojša Stefanović, a potom će biti sastanak biti nastavljen u širem formatu.

Prema informacijama Tanjuga, Vučić i Putin imaće i tet-a-tet sastanak, za koji je planirano 15 minuta.

U okviru posete, na agendi je i potpisivanje oko 20 sporazuma, a samo deo njih u prisustvu dvojice šefova država.

Sporazumi koji će biti potpisani su iz oblasti infrastrukture, energetike, obrazovanja (saradnja univerziteta koja će, između ostalog, omogućiti da se mnogo veći broj srpskih studenata, uz stipendije, školuje u Rusiji), zatim u oblasti inovacija, tehnološkog napretka i digitalizacije.

Jedan od svečanijih trenutaka ove posete biće onaj kada će predsednik Rusije uručiti predsedniku Vučiću orden Aleksandra Nevskog, posle čega će se dva predsednika obratiti javnosti.

Aleksandar Vučić biće potom domaćin Putinu na svečanom ručku, kojem će, pored zvaničnika dve zemlje prisustvovati i jedan broj uglednih zvanica, javnih ličnosti, poput Emira Kusturice, glumca Miloša Bikovića i drugih.

Za građane Beograda i Srbije svakako će biti najatraktivniji zajednički odlazak predsednika Vučića i Putina u Hram Svetog Save, gde će im se, u obilasku Kripte i centralnog dela, pridružiti Patrijarh Irinej.

S tim u vezi, ispred Hrama Svetog Save se sporovode poslednje pripreme za doček visokih zvanica.

Telegraf

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here