Фокс њуз оптужен за објављивање лажних вести на Трампов захтев

Поделите:

Конзервативна медијска кућа „Фокс њуз“, која подржава председника САД Доналда Трампа, оптужена је да је на његов захтев свесно објављивала лажне вести неповољне по демократе.

Оптужбе је изнео консултант Фокс њуза за безбедност, полицију и правосуђе Род Вилер. Он је навео да су објављене лажне вести везане за запосленог у Демократском националном комитету Сета Рича, који је убијен у јулу 2016.

Истрага је утврдила да се радило о пљачки која је пошла наопако, али су многи конзервативни медији наводили да се можда ради о политичком убиству.

Према тој теорији за коју нема никаквих доказа, Рич је био у контакту са сајтом Викиликс ком је пренео имејлове Комитета пре него што је откривен и убијен.

Фокс њуз је средином маја на свом сајту објавио чланак који потврђује ту тезу, а у ком су се налазили и Вилерови цитати где је он потврдио да је Рич давао податке Викиликсу и да је један високи званичник покушавао да блокира истрагу о том случају.

Вилер сад тврди да су ти цитати, на којима се заснива читав чланак, измишљени. У тужби поднетој Савезном суду на Менхетну он је потврдио да никада није изнео такве тврдње.

Неколико дана по објављивању, Фокс њуз је повукао чланак, уз објашњење да није прошао „најстрожу уредничку проверу“ и да није поштовао „стандарде“ те куће.

Према Вилеру, новинар који је написао чланак је сарађивао са још једним консултантом Едом Бутковским, блиским Трамповом окружењу.

Вилер тврди да су та два човека измислила причу да би ослабили демократе и смањили притисак на Трампа и чланове његовог тима због сумњи на сарадњу са Русијом.

Он наводи да је Трамп лично прочитао чланак пре објављивања и захтевао да се одмах окачи на интернет.

Шеф информативне службе Фокс њуза Џеј Волас је данас оценио Вилерове оптужбе као „потпуне лажи“ и додао да је спорни чланак предмет интерне истраге и да „нема ниједног доказа да је Вилер погрешно цитиран“.

Бета

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here