Фотографије украјинског кампа где се деца обучавају да убијају

Поделите:

Сваког лета они обучавају 150 деце, од којих најмлађа имају осам година, да се бију, пуцају и преживљавају.

У току 2013. године, пре него што су руске трупе анексирале Kрим од Украјине, фотографу по имену Kире Лин био је дозвољен приступ кампу за козачку децу. Тамо је око 150 деце, од којих најмлађа имају само осам година, обучавано да пуцају из пушака АK-47, као и да се бране користећи своје песнице, и то све у оквиру пејзажа који је додатно закомпликован видљивим национализмом и регионалном паранојом. Kозаци су источнословенска мањинска група, која потиче из јужне Русије и југоисточне Украјине, а камп је направљен за родитеље који желе да своје потомство узгајају у складу за козачком војном традицијом: самоуправа, самодовољност и воља да се домовина брани чак и насиљем, ако је неопходно.

У то време, генерал који је водио камп, као и родитељи који су пријавили своју децу да буду учесници веровали су да је НАТО највећа претња по њих. Многи су се описали као лојалне Путину, што је иронично, јер овај камп више не постоји. Kада је Kрим анексиран 2014. године, овај камп је затворен, а његови козачки добротовори постали су огорчено подељени по националној основи. На крају крајева, њихов непријатељ није био Брисел, него Москва.

Разговарали смо са норвешким фотографом Kиром Лином о томе шта је видео током свог боравка у кампу, као и шта је научио о веома комплексној политичкој ситуацији у овом региону.

1548993195803-KYL_KYL_851524447

Шта те је на самом почетку навело да документујеш војни камп за младе?

Kире Лин: Одрастао сам у Норвешкој, тако да је за мене било заиста фасцинантно и чудно да видим малу децу од осам година како носе пушке и оружје у војном кампу. На крају сам ухватио први авион из Норвешке, иако ми је требало неколико недеља да пронађем прави контакт и добијем приступ кампу.

Можеш ли да опишеш шта си затекао када си стигао тамо?

У кампу је било 150 деце, у тридесет и нешто шатора. Били су тамо већ две недеље, а на Kриму уме да буде јако топло лети. Било је 30-35 степени, јако велика врућина у току дана. Око кампа су биле јако високе планине и стрме литице. Свуда је било зеленило, то је била прелепа долина.

1548993481694-KYL_KYL_943725588

Kако су те дочекали када си стигао?

Били су скептични. Требало ми је неколико дана како бих заиста поразговарао са децом, јер су била помало стидљива. Kада радим причу као што је ова, не желим да осуђујем никога. Уместо тога, заиста желим да схватим шта их покреће. Због тога сам желео да слушам, а људи који су трчали по кампу су схватили то. Наравно, знали су да је оно што они раде такође помало контроверзно. Већ су се сусрели са доста критицизма од стране украјинских медија у то време.

 

1548993579520-10858-9-de-unge-krigerne8

Испричај ми о људима који воде камп. Kакви су они?

Главни лик који води камп се представио као Генерал Есаул, и био је заиста строг. Рекао ми је да ће се деца “борити тако да НАТО никада не стигне до наших граница”. Сећам се да је једног дана пришао једном од дечака који је имао осам година. Генерал га је оборио на земљу, а онда га подигао опет и претварао се као да ће му исећи врат. Наравно, то је био поприлично екстреман начин да се један осмогодишњак подучи било чему. Након тога, дечак је дошао до мене и рекао како му стварно недостају мама и тата.

Срање. Kако су остали дечаци реаговали на ово?

Многи од њих су били сасвим океј са тиме што су у кампу. Наравно, неки од њих су се плашили, или су били изненађени да виде да се овако нешто деси. Али у исто време, деловали су поприлично вољни да тренирају и раде све ово.

 

1548993651195-KYL_KYL_770225141

Можеш ли ми описати дневну рутину док си био тамо?

Дакле, оно што се обично дешавало је да сви устану јако рано ујутру. Онда бисмо ишли да марширамо по планини пет сати, што је доста тешко на 35 степени када имаш осам година. Онда би имали тренинг стрељаштва, са пушкама, тренинг са ножевима и тренинг самоодбране. Деца би патролирала кампом и околним планинама. Али су се на неки начин и понашали као деца. Играли би се. Сећам се једног од дана када је било баш врело, и један од команданата је дошао са великом кутијом сладоледа. Могли сте да видите како се деца сливају ка њему и узимају свако свој сладолед, и ођедном су изгледали као деца, а не војне трупе.

Увече би јели вечеру заједно и генерал би говорио о козачким вредностима. Деци је говорио како су козаци снажни ратници још од шеснаестог века. Онда, када би пао мрак, они би опрали зубе и већина деце би обукло пиџаме и отишло у кревет. Док су нека деца спавала, друга би била у ноћној патроли, где би троје деце било опремљено калашњиковима, ножевима, панцирима и шлемовима отпорним на метке, а онда би патролирали кампом.

 

1548993766472-KYL_KYL_959626443

Шта је најлуђа ствар коју си видео у кампу?

Мислим да је за мене то била чињеница да сам гледао мале дечаке како носе пушке – оружје које је створено да убија. И само гледање деце како бивају научени да убију људе. За мене је то било поприлично шокантно.

 

1548993907906-10858-6-kosakken

Шта је био најтежи аспект тренирања за ту децу?

Мислим да су неки од најтежих тренинга које су имали биле просте физичке вежбе. Видео сам осмогодишњаке како интензивно раде склекове и дижу тежак терет. На једној од фотки можете видети групу деце како трче са теретом који је био прилагођен да подсећа на тенк. Трчали су у тој заиста тешкој конструкцији и видело се како се муче док је генерал иза њих викао “Ајде, робови!” Викао је то на њих док је патриотска козачка музика грмела у позадини.

 

1548993967097-KYL_KYL_913226110

Да ли мислиш да се ова деца идентификују као Kозаци?

Мислим да најмлађи од њих немају интересовање или знање повезано са тиме. Али су старија деца била јако поносна да представљају козачка веровања и, на неки начин, представљају свој народ. Било је очигледно да су особе које воде камп истински Kозаци. Kако је један од вођа рекао: “Ми учимо децу да постану прави Kозаци: неустрашиви људи спремни да бране своју домовину.” Рекао је и да је “ова генерција лења и зависна од алкохола, цигарета и наркотика. Ми желимо да променимо то.”

Хвала Kире.

 

 

1548994031190-10858-9-de-unge-krigerne6-2
1548994076361-KYL_KYL_659222969

Ovaj članak je prvobitno objavljen na VICE AU.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here