Fox News: САД су више пута нудиле Кини заједничко управљање светом, али је Пекинг то одбио

Поделите:

МЕДИЈИ у Сједињеним Државама су опседнути „руском опасношћу“, а права претња не долази од Москве него од Пекинга – објавио је Fox News.

        Директор Центра за стратешко проучавање Кине Мајкл Пилсбери за овај телеканал је рекао да је Америка више пута предлагала Кини да заједно – у пару – управљају светом, али да је Пекингу мало била улога „млађег партнера“.

        Додатно је објаснио: „Ако гледате тв-новости преко кабловских канала или читате The Washington Post, ви знате да Америка има само једног непријатеља и да је то Русија. А у стварности све може бити компликованије. Највећа претња нашој земљи није Владимир Путин – то је напросто смешно. Највећа претња је, разуме се, Кина. Она нас шпијунира више од било које друге земље“.

        Fox News је указао да је Кина одавно најмногољуднија земља на планети, а ће ускоро имати и највећу економију на планети. Чак је указала да се у Кини производи и препарат против болова фентанил који годишње убије десетине хиљада Американаца.

        Навео је да је Пилсбери написао „Стогодишњи маратон: тајна стратегија Кине која би да Америку замени у улози светске суперсиле“. Па му поставио питање – због чега наша елита не звони на узбуну – и дао реч:

        „Много је ту разлога. Мноштво компанија и појединаца је у Кини зарадило огроман новац. Имам колегу који је (у Кину) уложио 200 милиона долара, а кроз шест година је већ имао две милијарде. А ради се и о инерцији. Кисинџер и Никсон су направили заокрет према Кини. Својим везама са Кином се веома поносила и породица Буш. Истина је: пре десет година су улагани велики напори да се створи G2: да Америка и Кина заједно управљају светом. То су подржавали и Кисинџер и Бжежински и Хенк Полсон“.

        Пилсбери је одмах додао: „Има подоста оних који су уверени да САД и Кина могу заједно контролисати свет. И адмирали и генерали су ми говорили да желе да сарађују са оружаним снагама Кине. Тежња ка томе је и даље веома јака.“

        Пилсбери је посебно указао да је америчка шпијунажа након 1950-те направила неколико крупних грешака:

        „Поред осталог, потценила је способност Кине да нам мајсторски краде технологије и радна места и да утиче на наш политички систем. Сада су наше обавештајне службе поводом Кине постале брже. За последњих пола године имамо велике промене у томе како САД схватају Кину“.

        Пилсбери је на директно питање – да ли је Кина заинтересована да са нама дели управљање светом – одговорио овако:

        „Они су нам у томе отказали. Неколико људи се залагало за G2, а кинески научници, они којима је дозвољено да о томе пишу у својим чланцима и књигама, изнели су став: „Не, немамо никакву жељу да будемо број два, да будемо млађи партнер Америке“. Кинези чекају моменат када ће сами постати број један. Они ће то и постати ако не предузмемо мноштво мера да то осујетимо“.

        Пилсбери сматра да Кину прво треба лишити авангардних технологија, али опомиње да то неће бити нимало лако извести:

        „Са Русима је све било супер: СССР је био далеко, са њим нисмо били готово нимало повезани, са том земљом нисмо имали ни неки озбиљнији бизнис. А Кина је дубоко унутар нас. Кинезе не треба да демонизујемо јер би то створило проблеме у нашем политичком систему. Али морамо боље поимати колико су лукави“.

Факти

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here