Фра Брацо Кршић и владика Максим укидају школе српског језика, али Срби су јачи када су сложни!

Поделите:

По доласку вл Максима 2006. год у Епархију Западно Америчку СПЦ, почело је укидање часова српског језика за децу при црквама из године у годину. Посебно ревностан у томе је био свештеник Братислав Брацо Кршић који је међу првима укинуо часове у Цркви Св Ђорђа у Сан Дијегу.

Из тог разлога, Срби су се само-организовали и ево данас имамо место где деца могу да уче језик, традицију, обичаје, историју својих родитеља. Цео овај пројекат су углавном на својим плећима изнеле вредне и храбре Српкиње округа Сан Дијего.
Треба напоменути да је српски народ морао потражити простор изван наших цркава, иако је тај исти народ те црквене објекте изградио сопственим прилозима. Сада тај наш напаћени српски народ који је изградио цркве, ту нема приступ, али зато имају Ирачани који рентирају и цркву и салу и за то добро плаћају. У сваком случају, у овом видеу, можете видети колико су одушевљени и срећни и родитељи и деца, што су добили такво место. А на велику жалост, цркве су све празније и празније а све више оријентисане организовањем разних фестивала хране, музике и изнајмљивањем простора, па тако и инкасирањем новца. Духовност, Православље, Светосавље, постају споредна ствар.

За Видовдан дописник из српске дијаспоре у Америци

Поделите:

4 Коментари

 1. Српску дијаспору нема ко да окупи, да организује, да ради за Србију. Држава Србија се не меша у свој посао, неда нашим људима да се окупе, да се организују, да улажу у Србију, да Србија буде њихова стара и нова кућа. Србија нема податке колико срба је напустило Србију. Немци знају, сви са Запада и истока знају. То су подаци о преласку границе. Тај систем Србија нема. Као у банци – ушао, изашао и нема евиденције.
  Разни полуписмени “доктори”-шарлатани у Србији организују друштва ко бајаги дијаспоре. Сакупе десетину мангупа који живе у Србији , са “представницима дијаспоре” из иностранства изигравају дијаспору.
  Знате зашто? Траже помоћ, да обману наше поштене људе који тамо живе и раде, који су имућни и – траже паре за неку активност у Србији, уствари за бла бла блебетање, обећања… Најновији пример је неки РОД из Предграђа београдске Прћиловице.
  Држава треба да прати развој наших људи у дијаспори, да се дијаспора тамо обједини, да дијаспора натера државу Србију да добију највише повластице, веће од оних које даје “Шеицима”.
  Нема другог начина да вратимо знање и паре у Србију. Држава Србија не сме да превари дијаспору, него да је загрли, да отвори сва врата за “повратак” људи и капитала.

 2. Za Vidovdan:
  Zašto ovaj dopis nije potpisan? Ko je ‘fra Braco Kršić’ iz naslova i kakve veze ikakav ‘fra’ može imati sa SPC? Ovo je nepotpuno, nepismeno i zlonamerno! Vidovdan pada sve niže!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here