Франце 24 објавио потресну репортажу о бегу младих из Хрватске

Поделите:

О ИСЕЉАВАЊУ младих Хрвата из земље пишу и француски медији. Франце 24 објавио је потресну репортажу коју су њихови новинари направили с младима који одлазе из земље са загребачког аутобусног колодвора.

Пишу како је у Хрватској око 27 посто особа млађих од 25 година незапослено те како једна од три особе с дипломом не може пронаћи посао. Додају како зато све више младих посао тражи изван граница Хрватске.

“Унаточ напорима владе, егзодус младих у земље западне Еуропе се не успорава”, пише Франце 24.

Разговарали с младима који одлазе из земље

Свој прилог започињу ријечима како хрватска сунчана обала привлачи туристе из цијеле Еуропе, али и како се иза тог сањоликог крајолика крију економски проблеми.

29-годишња Ивана Бановић одлази за Минхен. Пет година након дипломе још није успјела пронаћи посао.

“Дипломирала сам археологију па је јако тешко пронаћи посао”, рекла им је Ивана.

Франце 24 у свом прилогу каже и како све више младих тражи посао у иноземству. Изнијели су и податке о броју Хрвата у земљама Еуропске уније. Рекли су како је готово пола милијуна Хрвата у Њемачкој, 160.000 у Аустрији те 30.000 у Ирској, Шведској и Француској.

“Ово је Хрватска, ништа више ту није остало”

Разговарали су с Марком Драгућицом који је стигао у Берлин са супругом 2014. године. Извијестили су како ради као електричар и зарађује три пута више него што би зарађивао у Хрватској. Пар је научио њемачки, стекао нове пријатеље, али су у контакту и с другим Хрватима који желе доћи у Њемачку.

“Шеф ме питао знам ли икога тко би хтио радити у Њемачкој. Рекао сам му да знам. Позвао сам пријатеља и он је дошао радити, а с њим је дошла и његова супруга”, испричао им је Марко.

Франце 24 додаје и како је Марко из малог мјеста у којем се водио рат за хрватску неовисност. Додају како се та регија бори да оспособи господарство али и како тамо сада живе само старији становници. Једна старија госпођа им је показала Центар за младе који се, како каже, распада.

“Гледајте, распада се. То је такав каос. Kатастрофа. Ово је Хрватска, ништа више ту није остало. Не ваља Хрватска ништа”, рекла им је старија госпођа.

“Владини напори не помажу”

Посјетили су потом и Свеучилиште у Загребу и наишли на многе студенте који иду на течај страних језика. Пишу како све више младих користи отворене границе откако је 2013. године Хрватска ушла ЕУ те како траже послове изван Хрватске. Тамо су поразговарали с једном ђевојком која иде на течај.

“Мој дечко живи у Данској, сестра моје пријатељице у Ирској, а обитељи мојих пријатеља су се преселиле у Њемачку. Сви они су пронашли послове”, рекла им је.

“Здравствени, мировински и социјални сустави овисе о младима који раде и плаћају порезе”

Разговарали су потом и с Kрешимиром Ивандом, професором на Економском факултету у Загребу, који им је појаснио проблеме у земљи.

“Ако говоримо о јавном сектору, постоји проблем са здравственим, мировинским и социјалним суставима у друштву јер они сви овисе о младима који плаћају порезе, младима који раде”, рекао им је.

Франце 24 закључује своју причу ријечима како у Хрватској тренутно живи мање од 4 милијуна људи те како владине мјере не помажу у смањењу егзодуса младих.

 

Indeks.hr

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here